Top Menu

Ε.Μ.Θ. – Απολογισμός Δράσεων 2010

Το Ε.Μ.Θ., ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας και προβολής του θρακικού πολιτισμού, χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, που εμπνέεται από την αρχέγονη μνήμη και τη σοφία του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης, κατά τη διάρκεια του όγδοου έτους λειτουργίας του ανέπτυξε ποικίλες δράσεις. Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο τη σύνδεση της παράδοσης και της γνώσης που αυτή εμπεριέχει με τους προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, ώστε το μουσείο να αποτελέσει αφετηρία για έρευνα, προβολή και ανάδειξη του εν πολλοίς άγνωστου πολιτισμού της Θράκης.

Εκπαίδευση
Όσον αφορά στον εκπαιδευτικό τομέα στη διάρκεια της χρονιάς οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και παράλληλα λειτούργησε το Δημιουργικό Εργαστήριο με θέμα το ταξίδι του Οδυσσέα (2009-10) και την διατροφή (2010-11). Στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής το Ε.Μ.Θ. παρείχε εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές του Ειδικού Σχολείου και Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης χωρίς οικονομική συμμετοχή.
Πραγματοποιήθηκε επίσης Θερινό Σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για μικρούς μαθητές σε συνεργασία με τον Νασσίμ Σύριο, μια καινοτόμος δράση που θα έχει και συνέχεια.
Το ΕΜΘ με τα προγράμματά του καθιέρωσε τη μουσειακή αγωγή στην περιοχή μας και στα 8 χρόνια λειτουργίας του πήραν μέρος σ’ αυτά πάνω από 27.000 μαθητές από σχολεία της Θράκης και του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου.
Σημαντική για την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου υπήρξε η Ημερίδα με θέμα την «Διδακτική της Ιστορίας και τη Μουσειακή Αγωγή» σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Εκδόσεις
Στον εκδοτικό τομέα το 2010 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Αλεξανδρούπολη… Σαν Παραμύθι, σαν Ιστορία» του Γιάννη Ξανθούλη, που εκδόθηκε από το μουσείο τον Δεκέμβριο του 2009, και προλόγισαν ο συγγραφέας του, ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο Γιάννης Τέντες και ο Νίκος Δαστερίδης.
Το μουσείο εξέδωσε επίσης το βιβλίο της Δρ. Εθνομουσικολογίας Παναγιώτας Τηγανούρια με τίτλο «Ο Μπάλος στη Σαμοθράκη, Παράδοση και Νεωτερικότητα, μια μουσική-εθνογραφική προσέγγιση». Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν οι ακαδημαϊκοί Λάμπρος Λιάβας και Ρένα Λουτζάκη.

Διαλέξεις , Παρουσιάσεις και Εκδηλώσεις στο πολυχώρο του ΕΜΘ
Συνεχίζοντας τον κύκλο των διαλέξεων από εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης παρευρέθηκαν στο μουσείο οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Γιώργος Κατσαδωράκης, Ερατοσθένης Καψωμένος,  Βασιλική Κοντογιάννη, Νίκος Λυγερός, Χασάν Μπαντάουι,  Γιώργος Χρονάς κ.α.
Στον χώρο του μουσείου πραγματοποιήθηκαν και οι παρουσιάσεις του «Ημερολογίου – Ανεκδοτολογίου» του Γιάννη Σερβετά καθώς και του συλλογικού έργου «Αρχαία Λατρευτικά Μνημεία στην Μαύρη Θάλασσα», που επιμελήθηκε ο Ηλίας Πετρόπουλος.
Η ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε στον πολυχώρο του μουσείου την αρχαιολογική συνάντηση με θέμα «Η Αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη την τελευταία πενταετία». Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε σε ζωντανή αναμετάδοση το καινοτόμο διεθνές συνέδριο «Διάλογοι Αθηνών» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση στη νεοσύστατη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Στον πολυχώρο του μουσείου πραγματοποιήθηκαν τέλος μουσικές βραδιές  (Μανώλης Πάππος, Γιολάντρα Δαναού, Γιάννης Ανδρακάκος, Καίτη Μακρή κ.α.), έκθεση ζωγραφικής από την ομάδα εικαστικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Μαριάννας Παυλίδου, βραδιά ποίησης με τον Mehmet Yashin, Θέατρο Σκιών από το Γιάννη Βουλτσίδη κ.α.
Το έργο του μουσείου έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Αγγελική Γιαννακίδου έχει κληθεί σε συνέδρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύτηκε μάλιστα και από το Σύλλογο Θρακιωτών Β. Ελλάδας.

Έρευνα-Ντοκιμαντέρ
Στον τομέα της παραγωγής ντοκιμαντέρ σημαντική διάκριση απέσπασε η ταινία «Η Νύφη του Καθρέπτη», που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας, «12ο Διεθνές Πανόραμα» (Ειδικό Βραβείο για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού). Η ταινία συμμετείχε επίσης στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 11ο MEDIMED στη Sitges της Βαρκελώνης.

Κάποιες από τις παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Υπερνομαρχία Ροδόπης- Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου και Ροδόπης, την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης. Αρωγός για ακόμη μια χρονιά στο έργο του Μουσείου στάθηκε το Σωματείο Φίλων του Ε.Μ.Θ. ενισχύοντάς το οικονομικά και ηθικά.

, , , , ,

Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Σχολιάστε