Top Menu

«Παιχνίδια Φαντασίας»- έκθεση ζωγραφικής στο Εθνολογικό Μουσείο

Η ομάδα Εικαστικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης παρουσιάζει έργα που γεννήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Αισθητικής αγωγής.

Η έκθεση περιλαμβάνει βιωματικές προσεγγίσεις έργων μεγάλων ζωγράφων, τρισδιάστατες κατασκευές από άχρηστα υλικά σε διάφορες θεματικές ενότητες, και άλλα εικαστικά παιχνίδια όπου κινητήριος δύναμη είναι η φαντασία μας.

Ο επισκέπτης θα απολαύσει απόπειρες των φοιτητών να δημιουργήσουν μάσκες, κούκλες, κολάζ, φυσικά τοπία, πορτρέτα, νεκρές φύσεις κλπ. Όλα είναι μια αφορμή για ταξίδια με την φαντασία και παιχνίδια με τις πρώτες ύλες, στον μαγικό κόσμο της τέχνης.

Τα έργα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τους δασκάλους τους.

Θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά και να δείξουμε τις διάφορες δυνατότητες που μας δίνονται, για να αξιοποιηθούν απλά, καθημερινά και άχρηστα υλικά.

Η τέχνη είναι ένα υπέροχο πεδίο εμπειρίας, γνώσης και δράσης. Χαρακτηρίζεται από ελευθερία έκφρασης, συγκίνηση και φαντασία. Η γλώσσα μέσα από την οποία επικοινωνεί, είναι τα σχήματα, τα χρώματα και οι μορφές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στις 8 η ώρα το βράδυ στον πολυχώρο του Μουσείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17.12. 2010. Το Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό 14ης Μαΐου 63.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα του τμήματος θα παρουσιάσει θεατρικά στιγμιότυπα επηρεασμένα από τα έργα της έκθεσης. Υπεύθυνος της θεατρικής εμψύχωσης είναι ο Σίμος Παπαδόπουλος. Η βραδιά θα επενδυθεί μουσικά από την μουσική μας ομάδα. .

Με την παρουσίαση αυτής της έκθεσης, στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα και το κοινό, δηλαδή να δείξουμε μεθόδους και τεχνικές που έχουν σχέση με τη διδασκαλία των εικαστικών στο σχολείο.

Να δούμε τι είναι δυνατό να συμβεί  όταν ο νέοι άνθρωποι έρχονται  σ΄ επαφή με τον  κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της τέχνης γενικότερα.

Η έκθεση φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα:

  • Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε βιωματικά ένα έργο τέχνης:
  • Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε άχρηστα και απορρίψιμα υλικά με δημιουργικό τρόπο, ώστε να κάνουμε ανακύκλωση μέσω της τέχνης;
  • Μπορούμε να εκφραστούμε χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά; Να κινητοποιήσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας;
  • Μπορεί η τέχνη με την ευρύτητα σκέψης και συναισθημάτων να αποτελέσει παρηγοριά και τονωτική ένεση στις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων;

Απευθυνόμαστε σε ομάδες μαθητών, συνοδευόμενους από τους δασκάλους τους, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση και να πάρουν ιδέες για το μάθημα, αλλά και για άλλα μαθήματα που έχουν σχέση με τη ζωή και τον άνθρωπο και μπορούν να συνδεθούν με τα εικαστικά.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον εκπαιδευτικό στο δύσκολο έργο του και τα παιδιά στην δημιουργικότητά τους.

Δυνατή είναι η υλοποίηση εργαστηρίων στα πλαίσια προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού και αγωγής υγείας.

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη-Σάββατο, 9:00-15:00/Κυριακή, 10:00-15:00.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

, , , ,

Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Αφήστε μια απάντηση