Top Menu

Το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο και η κρίση του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 20:30, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει την τιμή να εγκαινιάζει το φετινό του πρόγραμμα με την ομιλία του κ. Ερατοσθένη Καψωμένου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο και η κρίση του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού».

Το Ε.Μ.Θ. κατανοώντας ότι σήμερα βιώνουμε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με τον χειρότερο τρόπο θεωρεί ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και κατά συνέπεια και πολιτιστική. Ο πολιτισμός συνδέεται με την ιδεολογία, τις νοοτροπίες την αισθητική και τα στερεότυπα μιας κοινωνίας. Οι αντοχές της, η σχέση της με το χώρο και το χρόνο η σχέση και στάση του κάθε ενός απέναντι στο σύνολο δοκιμάζονται σήμερα.

Όλα είναι θέμα πολιτικής και ο όποιος λόγος για τον πολιτισμό είναι βαθύτατα πολιτικός γιατί πολιτισμός είναι όλα όσα χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη μιας κοινωνίας: τα επιτεύγματα στον υλικό τομέα αλλά και όσα συνιστούν την πεμπτουσία του πολιτισμού την καλλιέργεια της προσωπικότητας του πολίτη τη μόρφωση και τη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου ευαίσθητου και ενεργού πολίτη μέσα από τις υποχρεώσεις και δικαιώματα μέσα από αξίες και ιδανικά και όλα αυτά είναι βαθύτατα πολιτικά καθώς συνδέονται τελικά με κοινωνικές σχέσεις με τη στάση του καθενός απέναντι στο σύνολο.

Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, από τα Χανιά της Κρήτης, είναι Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Τομέα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει από το ’83 ως το ’87 Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και,

επανειλημμένα, Διευθυντής του Τομέα Μεσ. και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Αισθητική – θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris I -Sorbonne, Υφολογία -Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Ρaris VII και Εcole des Hautes Etudes) έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές της

δομικής και σημειολογικής θεωρίας καθώς και της στατιστικής υφολογίας, τόσο στο πεδίο της έρευνας και της ανάλυσης των κειμένων όσο και στο πεδίο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.

Μέλος του διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 1966, διδάσκει Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (από τον 17° αι. ως τη μεταπολεμική περίοδο), θεωρία Λογοτεχνίας και Μεθοδολογία ανάλυσης κειμένων (Αφηγηματολογία – Ποιητική, Κοινωνιοσημειωτική). Έχει λάβει μέρος σε πολλά τοπικά και διεθνή συνέδρια και έχει επίσης οργανώσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως πρόεδρος ή μέλος Οργανωτικών Επιτροπών, υπέρ τα 20 συνέδρια.

Επίσης, ίδρυσε την πανεπιστημιακή εκδοτική σειρά «Νεοελληνικές Έρευνες» (1972 – 1988) και ήταν υπεύθυνος των αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων. Επιστημονικός υπεύθυνος στα Διαπανεπιστημιακά Προγράμματα Συνεργασίας ERASMUS (1991 – 1994), (1994 κ.ε.) και LINGUA (1993 κ.ε.), στο υπό εξέλιξη Δ.Π.Σ. SOCRATES / ERASMUS: Τομέας της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας), καθώς και στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας» (1992 – 1998), που λειτουργεί στα πλαίσια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Επίσης, παρακολουθεί την εξέλιξη 50 και πλέον διδακτορικών διατριβών.

,

One Response to Το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο και η κρίση του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού

 1. eleni kondyli 13 Νοέμβριος, 2010 at 11:59 πμ #

  όσο ο πολιτισμός έχει να κάνει με τη λέξη ‘πόλη’, τόσο δεν έχει να κάνει με τη λέξη
  ‘πάλη για εκ-πολιτισμό’, ήτοι civilization…
  κι άντε τώρα, που η ελληνική κοινωνία πάει κατά… (άσε, ο καθένας βάζει ό,τι νομίζει), που έχει ξεχάσει τις δικές της λέξεις και τη δική της ίσως ανοιχτή πραγματικότητα, ένας σπουδαίος καθηγητής κλασικής φιλολογίας, να μιλάει σήμερα για τον πολιτισμό: όντως, φωνή βοώντος
  κι η έρημος της σκέψης, πολλές φορές, αυτό ζητάει για να ανθίσει.
  σκεπτόμενη.

  χαίρομαι τόσο που σας πέτυχα τώρα, δεν ξέρω για ποιο λόγο βρήκα σήμερα το μήνυμά σας μέσα στα σπαμ!

  θερμούς χαιρετισμούς και την αγάπη μου στη διευθύντρια και εμψυχώτρια των πάντων του μουσείου κ. αγγέλα γιαννακίδου, κι όλους τους φίλους!
  σας έχω πεθυμήσει
  🙂
  την αγάπη μου
  ε

Αφήστε μια απάντηση