Top Menu

1ο Διεθνές συμπόσιο: Αίνος – Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη στον χώρο και στον χρόνο

 

Η Θράκη είναι ο τόπος που έχει τα ίχνη και την αύρα των κοινωνιών πού άφησαν στον κύκλο της ζωής τους. Ιδιωτικά ή δημόσια κτίρια, τζαμιά, μνημεία που μας είναι τόσο οικεία αγαπητά είναι κομμάτια της ψυχής μας, του πολιτισμού μας. Αυτά τα κομμάτια του πολιτισμού θα μας ταξιδεύουν πάντα από την μια στην άλλη πλευρά θέλουμε δεν θέλουμε, γιατί αυτά είναι τα ταξίδια του νου και της ψυχής όπου δεν δέχονται σύνορα, γιατί ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα.

Είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση ημερίδων η συνεδρίων με επιστήμονες σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού η και οι επισκέψεις σε τόπους και μνημεία Εκείνο που είναι αναγκαίο για να μας δώσει μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι να δώσουμε στους νέους τη γνώση και τις ευκαιρίες να δουν το χώρο τους έξω από στερεότυπα και πολιτικές, ώστε η κοινωνία που θα ζήσουν και θα διαμορφώσουν να είναι πιο ανθρώπινη.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει συμβάλλει και αυτό στο να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, την Ανατολική όχθη του ποταμού να δούμε μαζί ξανά μνημεία τόπους ανθρώπους, ιστορίες.

Αίνος – Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Τρεις τόποι των οποίων ιστορία του καθενός συνυφαίνεται με την ιστορία του άλλου και παράλληλα με την ιστορία όλου του Θρακικού και του ευρύτερου Βαλκανικού χώρου.

Ο σκοπός του συμποσίου είναι να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν οι προσκεκλημένοι από κοντά την Περαία της Σαμοθράκης , τη Δοξιπάρα και τα Άβδηρα και να βρεθούν για πρώτη φορά στη «Σάμο Θρηικίη» του Ομήρου, τη Σαμοθράκη. Στόχος να ξεκινήσουμε παράλληλα με τις άλλες δράσεις που οργανώνονται νέους δρόμους επικοινωνίας με τους φοιτητές των δύο χωρών.

Συμμετέχουν

· Prof.Dr.Sümer Atasoy, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας

· Prof.Dr.Sait Başaran του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Σχολής των Γραμμάτων του τμήματος Συντήρησης και Αναστήλωσης, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αίνο

· Dr.Sema Sandalcı επίκουρη καθηγήτρια που διδάσκει αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα και λογοτεχνία. Στο πανεπιστήμιο Θράκης της Τουρκίας

· Dr.Özkan Εrtuğru υπεύθυνος αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Ανατολικής Θράκης και επίκουρος καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας

6 Μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας

 


.
Πρόγραμμα

30-9-2008 Τρίτη

  • 11:00 π.μ. Τελωνείο Καστανεών, υποδοχή προσκεκλημένων
  • Δοξιπάρα, ξενάγηση από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους.

1-10-08 Τετάρτη

· 11:00 π.μ. Άβδηρα, ξενάγηση από την κα. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής αρχαιολόγου του Μουσείο Αβδήρων.

2-10-08 Πέμπτη

Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

· 10:00 π.μ. Τζένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Μεσημβρία-Ζώνη. Η συμβολή της αρχαιολογικής έρευνας στην αναζήτηση της ταυτότητας των αποικιών της Σαμοθράκης»

12:00 Εθνολογικό Μουσείο ανακοινώσεις από φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ:

Γεωργία Αλεξούδη, Χρύσα Γιαννοπούλου, Αναστασία Χρυσοχοΐδου, Μαρία Θεοχαρίδου, Γεωργία Τσιώτρα: «Η επίσημη μνήμη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, όπως απεικονίζεται στα στρατιωτικά μνημεία στην περιοχή της Κόνιτσας».
&

Πέπη Βασιλείου, Pinar Karababa, Δήμητρα Κορνελάκη, Μανόλης Πλούσιος: «Παρατηρώντας κοιμητήρια: Ορθόδοξα και μουσουλμανικά κοιμητήρια στη συνοριακή περιοχή της Κόνιτσας».

  • 6μ.μ. αναχώρηση για Σαμοθράκη. Διανυκτέρευση στη Σαμοθράκη

3-10-08 Παρασκευή

· 10:00 π.μ. ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον κ. Δ. Μάτσα, Προϊστάμενο της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

4-10-08 Σάββατο στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

  • 10:00 π.μ Σταύρος Μπάζας, αρχαιολόγος της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

& Ροδόπη Γουγουσάκη αρχαιολόγος της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «Αρχαιολογικές θέσεις Βυζαντινής περιόδου στο νομό Έβρου- Περιοχή Αλεξανδρούπολης».

  • 11:00 π.μ. Dr.Sema Sandalcı «Κοινά πολιτιστικά στοιχεία»
  • 12:00 π.μ. Γιαννακίδου Αγγελική, Πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου «Στόχοι του συμποσίου»
  • Γιάννης Κουκμάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Ε.Μ.Θ. «Προτάσεις για τη δημιουργία ομάδας νέων επιστημόνων των δυο χωρών»

  • Βιωματικό εργαστήριο για τους φοιτητές με θέμα: ¨Μνημεία και μνήμη¨ για τους φοιτητές από ειδικό Μουσειοπαιδαγωγό, με την μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος

Το επενδυτικό πρόγραμμα «Θράκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμού» χρηματοδοτείται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος (Ε.Π.) «Πολιτισμός 2000 – 2006» στο Μέτρο 1.1 «Αναβάθμιση υφιστάμενης και δημιουργία νέας υποδομής μουσείων – βελτίωση προσφερόμενων υπηρεσιών», από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.


Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Αφήστε μια απάντηση