Top Menu

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τοπική Ιστορία

Ιστορίες του μπαούλου

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που ολοκληρώνεται σε 4 συναντήσεις.  Συγκεκριμένα τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία της Αλεξανδρούπολης από το 1870 έως και σήμερα μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα με αυθεντικά αντικείμενα εποχής, αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, παιχνίδι στρατηγικής και δραματοποίηση.

Ερευνώντας τη Θράκη
Τα παιδιά γίνονται ερευνητές, χωρίζονται σε ομάδες,  ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται μέσα από βιωματικά παιχνίδια για τη ζωή των προ-παππούδων τους στη Θράκη από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου . Συγκεκριμένα, γνωρίζουν τον παραδοσιακό κοινωνικό βίο μέσα από την ενδυμασία, την αρχιτεκτονική, τη διατροφή και το συγκρίνουν με τη σύγχρονη ζωή.

Εξερευνώντας την Αρχαία Τραϊανούπολη  (τόπος υλοποίησης: Λουτρά Τραϊανούπολης για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα είναι σε θέση να ενταχθούν νοερά στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον εκείνης της εποχής και να συνειδητοποιήσουν την εθνολογική διάσταση της περιοχής, αλλά και τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητες των θερμών πηγών. Επιπλέον, να προτείνουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι άνθρωποι σήμερα να εκμεταλλευτούν τη γεωθερμική ενέργεια του νερού.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα του χτες και του σήμερα (τόπος υλοποίησης: Φέρες-Εκκλησία της Κοσμοσώτειρας για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα μπορούν να  συνειδητοποιήσουν τον πολιτικοοικονομικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα ης ίδρυσης της Μονής της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στη θέση της παλιάς Βήρας (σημ.Φέρες) και να έρθουν σε επαφή με την κωνσταντινουπολίτικη αρχιτεκτονική της εκκλησίας αναλαμβάνοντας ρόλους μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων.

Διδυμότειχο: Πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους (τόπος υλοποίησης: κάστρο Διδυμοτείχου για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τη στρατηγική σημασία του Διδυμοτείχου για όλη την ευρύτερη περιοχή (η θέση του ήταν τέτοια που προσέφερε τον απόλυτο έλεγχο της οδού Αδριανούπολης- Τραϊανούπολης- Αίνου) καθώς και το πόσο απαραίτητη ήταν η παρουσία του οχυρού για την ασφάλεια ολόκληρης της αυτοκρατορίας από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους. Επιπλέον, να εξοικειωθούν με τη βυζαντινή εποχή και τη διατροφή ερχόμενοι σε επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα αλλά και αναβιώνοντας αντίστοιχες σκηνές.

Διατροφή

Θρακιώτικη κουζίνα

Τα παιδιά μέσα από ένα καταιγισμό ιδεών συγκρίνουν τη σύγχρονη με την παραδοσιακή διατροφή και μελετούν διαθεματικά μέσα από τις συλλογές του μουσείου το ρόλο της διατροφής στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία. Στο τέλος παρασκευάζουν τη δική τους σπιτική μερέντα.

Περιβάλλον

Αρωματικά Φυτά
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες μελετούν μέσα από τις συλλογές του μουσείου τη χρήση των φυτών τόσο ως φαρμακευτικό προϊόν όσο και ως μοτίβα για τη διακόσμηση ρούχων και το βάψιμο των υφασμάτων. Στη συνέχεια φτιάχνουν αρωματικό λάδι από βότανα.

Λαϊκή Παράδοση

Τα δυο φύλα στην παραδοσιακή κοινωνία
Οι μαθητές χρησιμοποιούν διαθεματικά τα εκθέματα του μουσείου και μέσα από συζητήσεις και καταστάσεις προβληματισμού γνωρίζουν τις διαφορετικές εκφάνσεις του ρόλου της γυναίκας και του άνδρα στην παραδοσιακή κοινωνία (εργασία, οικογένεια, ενδυμασία, εθιμικός κύκλος, διατροφή) και αναδεικνύουν το θέμα της ισότητας των δυο φύλων μέσα από τη σύγκριση του παραδοσιακού και του σύγχρονου αντρόγυνου υπό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό πρίσμα της κάθε εποχής.

Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα
Οι μαθητές γνωρίζουν μέσα από τις συλλογές του μουσείου τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Θράκης, τον οικονομικό και κοινωνικό βίο της εποχής και προβληματίζονται για τους λόγους που έχουν εκλείψει.

Έθιμα της Θράκης

Έθιμα Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων)*
Τα παιδιά με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν και δραματοποιούν μερικά από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Έθιμα Αποκριάς*
Με αφορμή την αποκριά γνωρίζουμε τα αποκριάτικα έθιμα της Θράκης και κατασκευάζουμε παραδοσιακές μάσκες.

Έθιμα του Πάσχα*
Γνωρίζουμε τα έθιμα του Πάσχα, και συζητάμε την εξέλιξη τους σήμερα

* Το Μουσείο ταξιδεύει στο σχολείο
Το Μουσείο δίνει τη δυνατότητα σε όσα σχολεία δυσκολεύονται, λόγω απόστασης, να επισκεφθούν το μουσείο, να ταξιδέψει το ίδιο σε αυτά υλοποιώντας μερικά από τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα.