Top Menu

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Περιβάλλον

Αρωματικά φυτά (Γ’, Δ’, Ε και ΣΤ’ δημοτικού)
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες μελετούν μέσα από τις συλλογές του μουσείου τη χρήση των φυτών τόσο ως φαρμακευτικό προϊόν όσο και ως μοτίβα για τη διακόσμηση ρούχων και το βάψιμο των υφασμάτων. Στη συνέχεια φτιάχνουν αρωματικό λάδι από βότανα.
O Εβρος, φλέβα ζωής για 3 λαούς (Ε’, ΣΤ’ δημοτικού)
Ο Έβρος, ένα ζωντανό κομμάτι της φύσης, γίνεται οδηγός σε μια ευχάριστη περιπλάνηση στην ιστορία και τον πολιτισμό των 3 λαών. Οι μαθητές γνωρίζουν τον πολυδιάστατο ρόλο του ποταμού Έβρου και τη σχέση αλληλεπίδρασής του με τους 3 λαούς που τον συνδέει.

Διατροφή

Γλυκομαγειρέματα (νήπια, Α’,Β’ Δημοτικού)*
Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια συγκρίνουν τα παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής με τα σύγχρονα, γνωρίζουν τη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, και μαγειρεύουν μια παραδοσιακή συνταγή (μερέντα).
Σιτάρι-αλεύρι-ψωμί (νήπια, Α’,Β’ δημοτικού)*
Μέσα από παιχνίδια με τα εκθέματα του μουσείου και με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν τα στάδια παρασκευής ψωμιού, αλέθουν σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο και φτιάχνουν το δικό τους ψωμί.
Ελιά, η μεσόγειος
(νήπια, Α’,Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού)*
Τα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι θησαυρού μελετούν στο μουσείο τα αντικείμενα που σχετίζονται με την ελιά. Στη συνέχεια με αφορμή τη ζωγραφιά του Θεόφιλου Το μάζεμα της ελιάς, δίνεται μια εικαστική διάσταση χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές ζωγραφικής ή παρασκευάζουν ελιόψωμο.
ΘΡΑΚΗ: Μητέρα του κρασιού (νήπια, Α’, Β’, Γ, Δ’, Ε’, ΣΤ’ δημοτικού)
Τα παιδιά γνωρίζουν τον μύθο του Θεού Διόνυσου και το έθιμο του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελιών. Μέσα από αινίγματα και θεατρικό παιχνίδι συγκρίνουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κρασιού με τον σύγχρονο χρησιμοποιώντας τόσο τα αντικείμενα του μουσείου όσο και το φωτογραφικό υλικό. Στο τέλος τα παιδιά παρασκευάζουν τα μουστοκούλουρα, μια παραδοσιακή συνταγή.
Σουσάμι – μέλι (Γ’, Δ’, Ε, και Στ’ Δημοτικού)
Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια θησαυρού, ανακάλυψης, παρατήρησης και σύγκρισης γνωρίζουν δυο βασικά προϊόντα της Θρακικής Γης, το μέλι και το σουσάμι (και το ταχίνι). Ανακαλύπτουν τη διατροφική τους αξία και μαγειρεύουν ένα παραδοσιακό γλυκό.
Γευστικά ταξίδια στη Θράκη (Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού)
Τα παιδιά γίνονται μικροί ερευνητές και με τη βοήθεια εκπαιδευτικών φυλλαδίων και οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν τη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής και μαγειρεύουν μια παραδοσιακή συνταγή (μερέντα).
ΘΡΑΚΗ: Μάνα ΓΗ (Ε’, ΣΤ’ δημοτικού)
Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες γνωρίζουν τον διατροφικό πλούτο της Θράκης ανακαλύπτοντας και μελετώντας πέντε βασικά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής: το λάδι, το κρασί, το σουσάμι, το μέλι και το σιτάρι. Μέσα από παιχνίδια θησαυρού, αινίγματα και κουίζ γνώσεων, οι μαθητές μελετούν τα θρακιώτικα προϊόντα και παρασκευάζουν το δικό τους σπιτικό παστέλι.

Τοπική Ιστορία

Ιστόριες του μπαούλου (ΣΤ’ δημοτικού)

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που ολοκληρώνεται σε 4 συναντήσεις.  Συγκεκριμένα τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία της Αλεξανδρούπολης από το 1870 έως και σήμερα μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα με αυθεντικά αντικείμενα εποχής, αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, παιχνίδι στρατηγικής και δραματοποίηση.
Ερευνώντας τη Θράκη (Ε’, ΣΤ’ δημοτικού)
Τα παιδιά γίνονται μικροί ερευνητές, χωρίζονται σε ομάδες, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται μέσα από βιωματικά παιχνίδια για τη ζωή των προ-παππούδων τους στη Θράκη από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου . Συγκεκριμένα, γνωρίζουν τον παραδοσιακό κοινωνικό βίο μέσα από την ενδυμασία, την αρχιτεκτονική, τη διατροφή και το συγκρίνουν με τη σύγχρονη ζωή.
Εξερευνώντας την Αρχαία Τραϊανούπολη (Ε’, ΣΤ’ δημοτικού) (τόπος υλοποίησης: Λουτρά Τραϊανούπολης για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα είναι σε θέση να ενταχθούν νοερά στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον εκείνης της εποχής και να συνειδητοποιήσουν την εθνολογική διάσταση της περιοχής, αλλά και τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητες των θερμών πηγών. Επιπλέον, να προτείνουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι άνθρωποι σήμερα να εκμεταλλευτούν τη γεωθερμική ενέργεια του νερού.
Η Παναγία Κοσμοσώτειρα του χτες και του σήμερα (Ε’ δημοτικού) (τόπος υλοποίησης: Φέρες-Εκκλησία της Κοσμοσώτειρας για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν τον πολιτικοοικονομικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα ης ίδρυσης της Μονής της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στη θέση της παλιάς Βήρας (σημ.Φέρες) και να έρθουν σε επαφή με την κωνσταντινουπολίτικη αρχιτεκτονική της εκκλησίας αναλαμβάνοντας ρόλους μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων.
Διδυμότειχο: Πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους (Ε’ δημοτικού) (τόπος υλοποίησης: κάστρο Διδυμοτείχου για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο)
Οι μαθητές θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τη στρατηγική σημασία του Διδυμοτείχου για όλη την ευρύτερη περιοχή (η θέση του ήταν τέτοια που προσέφερε τον απόλυτο έλεγχο της οδού Αδριανούπολης- Τραϊανούπολης- Αίνου) καθώς και το πόσο απαραίτητη ήταν η παρουσία του οχυρού για την ασφάλεια ολόκληρης της αυτοκρατορίας από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους. Επιπλέον, να εξοικειωθούν με τη βυζαντινή εποχή και τη διατροφή ερχόμενοι σε επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα αλλά και αναβιώνοντας αντίστοιχες σκηνές.

Λαϊκή παράδοση

Μια φορά και ένα καιρό….ήταν η μουσική (νήπια, Α’,Β’ Δημοτικού)*
Τα παιδιά με αφορμή το μύθο του Ορφέα και μέσα από βιωματικά παιχνίδια με τις συλλογές του μουσείου γνωρίζουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, και φτιάχνουν το δικό τους μουσικό όργανο.
Παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης
(νήπια, Α’,Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού)*
Τα παιδιά σε ομάδες γνωρίζουν βιωματικά την ενδυματολογική ποικιλομορφία της Θράκης, τα τμήματα της ανδρικής και γυναικείας ένδυσης και αναλογίζονται μέσα από τη σύγκριση παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος τους λόγους για τους οποίους το παραδοσιακό ένδυμα εγκαταλείφθηκε.
Παίζοντας μες στο χρόνο (Α’,Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού)*
Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο γνωρίζοντας και παίζοντας αρχαία και παραδοσιακά παιχνίδια.
Κόκκινη κλωστή δεμένη… (Γ’,Δ’ δημοτικού)*
Τα παιδιά μέσα από διάφορα βιωματικά παιχνίδια και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν τα στάδια επεξεργασίας για το μαλλί και φτιάχνουν το δικό τους διακοσμητικό μπρελόκ από μαλλί.
Οι δρόμοι του μεταξιού στη Θράκη (Γ’,Δ’ δημοτικού)*
Τα παιδιά μέσα από διάφορα βιωματικά παιχνίδια και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν τα στάδια επεξεργασίας του μεταξιού και φτιάχνουν το δικό τους βραχιόλι από κουκούλι.
Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα (Ε’, ΣΤ’ δημοτικού)
Οι μαθητές γνωρίζουν μέσα από τις συλλογές του μουσείου τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Θράκης, τον οικονομικό και κοινωνικό βίο της εποχής και προβληματίζονται για τους λόγους που έχουν εκλείψει σήμερα.
Έθιμα Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων) *
Τα παιδιά με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν και δραματοποιούν μερικά από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.
Έθιμα Αποκριάς *
Με αφορμή την αποκριά γνωρίζουμε τα αποκριάτικα έθιμα της Θράκης και κατασκευάζουμε παραδοσιακές μάσκες.
Έθιμα του Πάσχα *
Γνωρίζουμε τα έθιμα του Πάσχα και φτιάχνουμε τη δική μας «κουλούρα» με ζυμάρι.

* Το Μουσείο ταξιδεύει στο σχολείο
Το Μουσείο δίνει τη δυνατότητα σε όσα σχολεία δυσκολεύονται, λόγω απόστασης, να επισκεφθούν το μουσείο, να ταξιδέψει το ίδιο σε αυτά υλοποιώντας μερικά από τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα.