Top Menu

Παγκόσμια Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στις 20.00. Όπως κάθε χρόνο το saferinternet.gr αποστέλλει ανοιχτές προσκλήσεις αναζητώντας πρεσβευτές που θα αναδείξουν ζητήματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Νεαροί μαθητές πληροφορικής της πόλης μας ανέλαβαν να δηλώσουν το παρόν και να ανταποκριθούν στην κλήση αυτή. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης δηλώθηκε ως έδρα της προσπάθειας αυτής. Εκτός από ομιλίες εκπαιδευτικών αλλά και ψυχολόγου αποφασίστηκε να γίνει και μια εκπαιδευτική δράση που θα γίνει αφορμή για μάθηση αλλά και εφαρμογή όλων των κανόνων που διέπουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.  Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης κ. Παπαντωνίου Αντώνης που θα μας μιλήσει από την Θεσσαλονίκη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λίγα λόγια για την δράση των νεαρών μαθητών από τον εκπαιδευτικό Νασσίμ Σύριο.

Κόμικ με τίτλο: «Η Val και ο Rafi δυο φίλοι απ” τα παλιά», δοκιμάστε να το αναζητήσετε και στο youtube.com .

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν δυο ιδέες που απελευθέρωσαν τη δημιουργικότητα και κινητοποίησαν τη πλούσια φαντασία των παιδιών. Τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν ένα κόμικ. Άρα χρειαστήκαμε ένα σενάριο. Όσο για το θέμα μας το έδωσε έτοιμο το saferinternet.gr μιας και η φετινή οδηγία για προβληματισμό δεν ήταν άλλο από την ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying).

Βάλαμε μπρος τη φαντασία μας και ξεκινήσαμε να γράφουμε μια ιστορία όσο πιο κοντινή στη σημερινή πραγματικότητα. Όταν όμως αναζητήσαμε υλικό για να χρησιμοποιήσουμε και να οπτικοποιήσουμε τις ανάγκες του σεναρίου, τότε πέσαμε πάνω σε ένα σοβαρό εμπόδιο.

Μια από τις βασικές μας αρχές είναι να μη χρησιμοποιούμε υλικό χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Πριν απογοητευτούμε προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και τότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εμείς υλικό όπου εμείς να ήμασταν πλέον δημιουργοί και διαχειριστές του έργου μας. Θα βγάζαμε φωτογραφίες και μετά θα τις μετατρέπαμε μέσω επεξεργασίας σε κόμικ. Με αυτό το τρόπο καταφέραμε να προστατέψουμε και τους ανήλικους πρωταγωνιστές μας αλλά και να προσδώσουμε ιδιαίτερο χαρακτήρα στο αποτέλεσμα. Ένα εφέ γνωστής σουίτας επεξεργασίας εικόνας πληρούσε τις απαιτήσεις για το έργο μας. Εύκολα και γρήγορα, αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών και τους έκανε να μοιάζουν με ζωγραφισμένους ήρωες. Σειρά είχε η προσθήκη των διαλόγων πάνω στις έτοιμες εικόνες. Τα παιδιά δε σταμάτησαν εδώ και με επίσης γνωστό πρόγραμμα παρουσιάσεων δε δυσκολεύτηκαν να συγχρονίσουν διαλόγους με εικόνες.

Μέσα στο κόμικ υπήρχε η ανάγκη για τη παρουσία ενός αστυνομικού και πάλι όμως ήρθαμε σε δίλλημα χρήσης εικόνας χωρίς σχετική άδεια. Όχι τα παιδιά έμειναν σταθερά στις αξίες τους και έγραψαν μια επτασέλιδη επιστολή προς την Ελληνική Αστυνομία ζητώντας έγγραφα την άδεια να συμμετάσχει και η ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια μας. Μετά από λίγες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. μας κάλεσε και μας ζήτησε σχετικές πληροφορίες για την εργασία μας. «Πρώτη φορά μας ζητάνε την άδεια για κάτι τέτοιο!»  και ΝΑΙ μας απάντησαν θετικά. Είμαστε υπερήφανοι να λέμε πλέον πως το έργο μας αναγνωρίστηκε και από την Ελληνική Αστυνομία και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε, όπως και την Ελευθερία που φωτογραφήθηκε μαζί μας.

Κάτι έλλειπε από αυτό το ιδιαίτερο δημιούργημα, ο ήχος. Σε αυτό το σημείο ο Πάνος ο Δούκας γνωστός καλλιτέχνης και δημιουργός της πόλης μας, μας προσέφερε απλόχερα τις νότες του, αφού πρώτα μελέτησε τις εικόνες του κόμικ και διάβασε το σενάριο μας. Η μουσική επένδυση του έργου των νεαρών μαθητών δε περνά απαρατήρητη, αντίθετα δένει μοναδικά,  ζεσταίνοντας και γλυκαίνοντας την εικόνα. Με λίγα λόγια σας προτρέπουμε εκτός από το να δείτε το κόμικ να το ακούσετε επίσης.

Το αποτέλεσμα (κόμικ) αλλά και αρκετό υλικό σχετικό με την εκδήλωση, στεγάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης που δηλώθηκε στο saferinternet.gr μιας και είμαστε πρεσβευτές για το έτος 2011 την: saferinternet2011.wordpress.com .

Το ταξίδι των νεαρών μαθητών μέσω της δημιουργικής δράσης ελπίζουμε να γίνει έμπνευση και προβληματισμός για όλους εμάς που επιθυμούμε έναν ασφαλή κόσμο γύρω μας.

Ελάτε λοιπόν την Τρίτη στο Ε.Μ.Θ. να γίνετε και εσείς πρεσβευτές και να μοιραστούμε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν όλους μας.

, ,

Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Σχολιάστε