Top Menu

Σεμινάριο σκηνοθεσίας και παραγωγής βίντεο κλιπ με τον Χάρη Ντώνια

 

Τα βίντεο κλιπ έχουν έναν καλλιτεχνικό και εμπορικό χαρακτήρα παράλληλα. Πώς γίνεται αυτό; Είναι ένα είδος κινηματογραφίας που είναι πολύ ελεύθερο και ανεξάρτητο δημιουργικά, χωρίς να παύει να έχει ως προορισμό του την προώθηση ενός μουσικού προϊόντος και την αύξηση των πωλήσεών του.
Λόγω του ότι η μουσική είναι ίσως το πιο ευχάριστο, πολύπτυχο και δημοφιλές «προϊόν», η δημιουργία ενός προωθητικού βίντεο όπως είναι τα μουσικά βίντεο κλιπ, δεν υφίσταται τους ίδιους κανόνες του marketing που έχουν άλλα διαφημιστικά φίλμ. Αντιθέτως, όσο πιο ευρηματικό είναι το κλιπ τόσο πιο εύκολα θα πετύχει το σκοπό του. Στο σεμινάριο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σενάριο και τη διαδικασία ανάπτυξης της κεντρικής ιδέας ενός βίντεο κλιπ, που αποτελούν τη βάση της δημιουργίας. Αμέσως μετά θα περάσουμε στο πολύ σημαντικό κομμάτι της συνεργασίας σκηνοθέτη-καλλιτέχνη, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί και τους δυο. Τέλος, μεταξύ άλλων, θα ανακαλύψουμε τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας και παραγωγής, που στηρίζονται στην κινηματογραφική γνώση.
Στο σεμινάριο αυτό τοπικά τοπικά μουσικά γκρουπ και καλλιτέχνες θα προσφέρουν τις δημιουργίες τους στους συμμετέχοντες, ώστε να παραγάγουν τα βίντεο κλιπ τους. Με τη βοήθεια του τεχνικού εξοπλισμού που θα τους παρασχεθεί από το Μουσείο και τις γνώσεις που θα αποκομίσουν από το σεμινάριο στόχος μας είναι με τη λήξη των μαθημάτων οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να σκηνοθετήσουν και να παραγάγουν ένα ολοκληρωμένο βίντεο κλιπ.

Ο Χάρης Ντώνιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Βαρκελώνη, Ισπανία, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο αντικείμενο του Audiovisual Management αποκλειστικά για ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στο Media Business School. H φιλμογραφία του ως σκηνοθέτης περιλαμβάνει τρία ντοκιμαντερ εκ των οποίων το πρώτο στην Νέα Υόρκη και δύο ταινίες μικρού μήκους που συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ διεθνώς. Επίσης, από το 1998 σκηνοθετεί διαφημιστικά σποτ και μουσικά βίντεο κλιπ για τις αγορές τις Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ο Θοδωρής Μανίκας μεγάλωσε σε 12(!) ελληνικές πόλεις, τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη και μπήκε με υποτροφία στο Οικονομικό της Νομικής. Στο Πανεπιστήμιο επέδειξε έντονη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
Άρχισε να δουλεύει από τα 18 του. Η παράλληλη επαγγελματική του διαδρομή, στα ΜΜΕ αλλά και στην μουσική, του επέτρεψε να είναι εξ αρχής ανεξάρτητος και αυτόνομος σε αμφότερες τις καριέρες του.
Ξεκίνησε γράφοντας για τα περιοδικά ΗΧΟΣ και Αντί, για να περάσει από την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, το ΕΝΑ, τις ΕΙΚΟΝΕΣ, το ΚΛΙΚ και να συνεχίσει στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (με την οποία συνεργάζεται ως σήμερα).
Η πρώτη του μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία ήταν όταν σε ηλικία 21 χρονών πήγε στην Τζαμάικα για την κηδεία του Bob Marley.
Από το 1980, άρχισε να κάνει ραδιόφωνο στο Γ’ πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι και συνέχισε επί σχεδόν μία εικοσαετία, ως το 1998, στο Β’ πρόγραμμα, στο Κανάλι 15, στο Rock Fm και στο Ρόδον 94,4.
Έγραψε το σενάριο και την μουσική για το πετυχημένο σίριαλ του Mega «Είμαστε Στον Αέρα» (1997-1999 και, έκτοτε, 5 επαναλήψεις), ενώ νωρίτερα είχε κάνει την παραγωγή στην τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1 «Το Λεξικό Της Δεκαετίας Του ΄60» (1989-1990), καθώς και την επιμέλεια και παρουσίαση της δημοσιογραφικής/πολιτιστικής εκπομπής της ΝΕΤ «Η Εναλλακτική Σκηνή Του Ροκ» (1996-1997).
Εργάσθηκε στην παραγωγή συναυλιών ξένης μουσικής, συμμετέχοντας το 1987 στην ιδρυτική ομάδα του κλαμπ Ρόδον, αλλά και αργότερα στην διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ σε άλλους χώρους και στάδια.

Το 2002 παρουσίασε με το συγκρότημα 667 και τον τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη τον πλατινένιο δίσκο-ορόσημο «Δρόμοι Του Πουθενά» (που θεωρείται  από τους ειδικούς ως η πλέον crossover στιγμή της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας). Ούτως ή άλλως, στην μουσική είχε ξεχωρίσει από πολύ παλιότερα, για το μοναδικό του στυλ στην ενορχήστρωση και παραγωγή δίσκων, που του επέτρεψε να συνεργάζεται από το 1982 μέχρι σήμερα με «ακραίους» καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας πάντοτε επιτυχίες (Φατμέ, Βαγγέλης Γερμανός, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Άκης Πάνου, Nick Gravenites & John Cipollina, Γιώργος Μαργαρίτης, Nightstalker, Χρήστος Κυριαζής,Thirty Ντέρτι,κ.ά.).
Οι 20 δισκογραφικές παραγωγές του έχουν «μαζέψει» 2 πλατινένιους και 6 χρυσούς δίσκους.

 

Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Σχολιάστε