Top Menu

«Το Βιβλίο των Αυτοκρατόρων»- Παρουσίαση του ιστορικού παραμυθιού της Μαρίας Αγγελίδου σε μαθητές της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και Έβρου

Το Βιβλίο των Αυτοκρατόρων»- Παρουσίαση του ιστορικού παραμυθιού της Μαρίας Αγγελίδου «Το βιβλίο των Αυτοκρατόρων»

της Μαρίας Αγγελίδου, εικονογράφηση: Γιώργος Δημητρίου

Το Βυζάντιο -ευτυχώς!- δεν είναι μόνο χρονολογίες και ονόματα και βιβλία σε ράφια σκονισμένα. Είναι θαύμα και ιστορία αληθινή μαζί. Είναι Πόλη αλλά και Αυτοκρατορία. Είναι στρατηγοί και πειρατές και κυρίες πανέξυπνες και κάστρα με λάβαρα πολύχρωμα και ταξίδια που όμοιά τους δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι στεριές πολλές και παράξενες. Θάλασσα μία. Απέραντη. Είναι αυτοκράτορες και λιμάνια και παλάτια σ” όλα τα χρώματα. Είναι μια ιστορία μεγάλη σαν τον κόσμο. Μια ιστορία που γέννησε παραμύθια αμέτρητα. Κι ένα παραμύθι που ακόμα γράφει ιστορίες. Και βιβλία.

«Το βιβλίο των Αυτοκρατόρων», της Μαρίας Αγγελίδου είναι υποψήφιο για το Βραβείο του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Οι περισσότερες ιστορίες οι γραμμένες για παιδιά στηρίζονται στο ιδιότυπο γεγονός ο,τι η “ιστορία”, το “παραμύθι” είναι στην πραγματικότητα ένα επιτρεπτό ψέμα. Ένα ψέμα που έχουμε το ελεύθερο να απολαμβάνουμε, μικροί και μεγάλοι.

Και πράγματι διασκεδάζουμε (με μια πολύ ιδιαίτερη ποιότητα διασκέδασης) προσποιούμενοι ο,τι πιστεύουμε πράγματα που ξέρουμε πολύ καλά οτι δεν έγιναν, γεγονότα που ξέρουμε πολύ καλά ο,τι δεν συνέβησαν, σε ανθρώπους που ξέρουμε πολύ καλά ο,τι δεν υπήρξαν ποτέ τους.

Τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της συμφωνημένης συνθήκης, πάνω στην οποία είναι θεμελιωμένη η ιδέα του παιδικού βιβλίου.

Είναι “ιστορικά” παραμύθια. Παραμύθια που θέλουν να πουν την αλήθεια, αλλά να την πουν απολαυστικά σαν να ‘ταν ψέμα. Για μας, για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα – και ειδικά τους Έλληνες, το Βυζάντιο είναι μια εποχή μακρινή, κλεισμένη πια στα βιβλία, φυλακισμένη στα σκονισμένα ράφια των βιβλιοθηκών μας. Αλλά μέσα από τη σειρά Το Βυζάντιο των Θαυμάτων, των εκδόσεων Λιβάνη, η ιστορική αυτή εποχή ζωντανεύει μ’ έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Και γίνεται δική μας.

Βιογραφικό

Η Μαρία Αγγελίδου (www.angelidou.gr) γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στην Αθήνα, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Τα βιβλία της, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν ήδη μεταφρασμένα στη Γαλλία και στην Ισπανία, περιλαμβάνουν «ιστορικά» παραμύθια, που διευκολύνουν τα σημερινά παιδιά στην προσέγγιση Ιστορίας και Μυθολογίας.

*Ελληνική Μυθολογία, Πώς ξεκίνησε ο κόσμος, εκδ. Παπαδόπουλος (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων)

*Ελληνική Μυθολογία, Από τους θεούς στους ανθρώπους, εκδ. Παπαδόπουλος

*Ελληνική Μυθολογία, Από τους ανθρώπους στους ήρωες, εκδ. Παπαδόπουλος

*Το δέντρο με τα ψέματα, εκδ. Παπαδόπουλος

*Το τετράδιο με τις συμπτώσεις, ένα κεφάλαιο από την αυτοβιογραφία του Ηλία Μακρή, εκδ. Παπαδόπουλος

*Το τετράδιο με τους ορισμούς, ένα κεφάλαιο από την αυτοβιογραφία του Ηλία Μακρή, εκδ. Παπαδόπουλος

*Οι άνθρωποι που δεν έβλεπαν όνειρα, εκδ. Πατάκη (έπαινος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου).

*Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς, εκδ. Πατάκη

*Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν, εκδ. Πατάκη

* Το Βιβλίο των Αυτοκρατόρων, εκδ. Λιβάνη

* Το Βιβλίο των Πειρατών, εκδ. Λιβάνη

*Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, εκδ. Αερόστατο

Το τελευταίο βιβλίο της, Μύρτις, οι ζωές της, εκδ. Παπαδόπουλος, γραμμένο για την εντεκάχρονη Αθηναία που έπεσε θύμα του λοιμού το 429 π.Χ., έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα μαυροβουνιακά, τα τουρκικά και συνεχίζει συνοδεύοντας την έκθεση Πρόσωπο με Πρόσωπο με το Παρελθόν σ” όλα τα μέρη του κόσμου.

Ασχολείται επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 400 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Έχει διασκευάσει για το παιδικό αναγνωστικό κοινό Σαίξπηρ και Μολιέρο, Δάντη και Θερβάντες, Μέλβιλ, Γκολντόνι, κ.α. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (για τα Παραμύθια των Αδελφών Γκρίμμ, εκδ. Άγρα και για τη Λάουρα και το Μυστικό της Αβεντέρας, εκδ. Ψυχογιός) και την ΙΒΒΥ (για τις Σκανταλιές του Φράντς, εκδ. Ψυχογιός).

 

 

Χωρίς σχόλια μέχρι στιγμής.

Σχολιάστε