Προτάσεις

EMERGE ένα Pop Up συμμετοχικό Μουσείο

EMERGE PROJECT #1 : EΝΑ POP UP ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η Βαλεντίνα Σωκράτους υπότροφος του START Create Cultural Change του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung και Υπ. Μουσειοπαιδαγωγικής του ΕΜΘ εμπνεύστηκε και υλοποιεί τη πρωτότυπη δράση Emerge. 

Η ομάδα δράσης του Emerge δημιουργεί το πρώτο pop up συμμετοχικό μουσείο της Ελλάδος με θέμα την φροντίδα της ψυχικής μας υγείας.

Μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα σε μια ομάδα ενήλικων ανθρώπων που νιώθουν οτι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινής τους ζωής θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο διάρκειας 4 μηνών με εβδομαδιαίες συναντήσεις. 

Το εργαστήρι αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην ομάδα να εξερευνήσει, να επικοινωνήσει αλλά και να εκφραστεί μέσα από εικαστικά και παραστατικά εργαλεία. Στόχος πέρα από την ενδυνάμωση της ίδιας της ομάδας, είναι να δημιουργηθεί ένα συμμετοχικό μουσείο στο κέντρο της πόλης που θα παρουσιάζει τα έργα της ομαδας αλλά και θα καλεί το κοινό της πόλης να συνεισφέρει και δικά του στοιχεία μέσα από ορισμένα συμμετοχικά/ανοικτά εκθέματα.

 Ο σκοπός αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας, την σημασία και την αξία της στην διαβίωση μας αλλά και να ανοίξει ένα ανοιχτό διάλογο για το γεγονό ότι αρκετός κόσμος επιλέγει να το κρατάει κρυφό ή να το θεωρεί δειλία ή ντροπή να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι βασικό δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια. 

Τα εργαστήρια σχεδιάζονται συμφωνα με τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την Βαλεντίνα Σωκράτους, όπου αξιοποιώντας τεχνικές και μεθόδους μη τυπικής και άτυπης μάθησης (θέατρο, performance, μουσειακό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, installations) οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα για δημιουργική αυτοέκφραση. Επαναπροσδιορίζοντας το στόχο των παραπάνω τεχνικών μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στη δημιουργία κοινωνικής αλλαγής σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινότητα απο την τοπικη κοινοτητα.

Η ομάδα δράσης του έργου έχει δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Instagram όπου το περιεχόμενο είναι αποκλειστικά δικό του και μεταφέρουν το μύνημα τους.  Πατήστε ΕΔΩ για να το δείτε!

Τον Ιούνιο του 2020 θα είναι ανοιχτό για το κοινό της Αλεξανδρούπολης το συμμετοχικό μουσείο με  έργα δημιουργημένα από μη καλλιτέχνες αλλά πολίτες που εξέφρασαν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο τις σκέψεις και τις ανάγκες τους σε σχέση με τη ψυχική υγεία. 

Συνεργάτες: 

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Το project “Emerge” υποστηρίζεται από το “START – Create Cultural Change”, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Print
119

x
X