Δράσεις για ενήλικες

Συμμετοχή του Ε.Μ.Θ. σε Ημερίδα για την μεσογειακή διατροφή που διοργανώθηκε στην Κορώνη υπό την αιγίδα της UNESCO στις 3-5 Ιουνίου 2011.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχοντας υψηλά στην ιεραρχία των δράσεων του την συμβολή στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής και των οφελών της συμμετείχε ενεργά, κατόπιν προσκλήσεως του ΥΠ.ΠΟ.Τ., στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας υπό την αιγίδα τηςUNESCO. Το Μουσείο εκπροσωπήθηκε από την ίδια την πρόεδρο του κα Αγγελική Γιαννακίδου.

Κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου, για την μεσογειακή διατροφή, οδήγησε στην αναγνώριση του πλούτου αυτού ως άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, τον περασμένο Νοέμβριο στο Ναϊρόμπι. Η UNESCO αναγνώρισε ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τραπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων. Στις 3-5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην εμβληματική για το θέμα περιοχή της χώρας μας την Κορώνη Μεσσηνίας, τριήμερες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων και από τρεις άλλες κοινότητες, της Soria της Ισπανίας, του Chefchaouen του Μαρόκου και του Cilento της Ιταλίας, αλλά και εκπροσώπους από την Κύπρο. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη στην εισήγησή της σημείωσε ότι «γιορτάζουμε μια επιτυχή διακρατική συνεργασία που εγγράφεται ως υποθήκη και είμαστε εδώ για μια σημαντική συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιδεικνύεται μια εξαιρετική διπλωματική συνεργασία που έχει περιεχόμενο και συνέχεια». Παρευρέθησαν εκτός από τις αντιπροσωπείες των ξένων αποστολών: γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας Η κα Γιαννακίδου τονίζοντας τη σημασία της μεσογειακής διατροφής αναφέρθηκε στην γαστρονομία της Θράκης όχι μόνο ως κιβωτού πολιτισμού αλλά και ως πολύτιμου καταπιστεύματος υγείας και μακροζωίας για τις επερχόμενες γενεές. Με γνώμονα τη θεώρηση αυτή το Μουσείο στα χρόνια λειτουργίας του συμπεριέλαβε στις δράσεις του για την διατροφή τα εξής:

εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Τη φετινή χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα και στην Κομοτηνή με τη συνεργασία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με τίτλο: Εκπαιδεύομαι σωστά – Τρώω υγιεινά – αθλούμαι συστηματικά. Στα πλαίσια του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Μουσείου 50 παιδιά ηλικίας από 5 έως και 12 ετών, έμαθαν για την αξία της παραδοσιακής διατροφής και μαγείρεψαν μόνα τους με μεγάλη επιτυχία διάφορες συνταγές. Μουσειοβαλίτσα με τίτλο Ο Νόστιμος Έβρος ταξιδεύει.

παραγωγή τριών ντοκιμαντέρ

Περιβάλλον και και καλλιέργειες στη Θράκη,

Περι διατροφής,

Διατροφή και τελετουργία

εκδόσεις

Νόστιμος Έβρος, της Αγγελικής Γιαννακίδου, 1999

Γεύσεις από τη γη της Παλαιστίνης, του Φαρίντ Καβάσμι, 2005

Παλίμψηστο Θρακικών γεύσεων,του Μιχάλη Ζευγουλά, 2008

Κούπα η ακαπάκωτη, της Ζωής Βαλάση σε εικονογράφηση Νίκου Καμπασελέ, 2008

Διοργάνωση σεμινάριων και διαλέξεων με τη συμμετοχή των: Ηλία Αναγνωστάκη, Βαγγέλη Δρίσκα,Μιχάλη Ζευγουλά, Χρίστο Ζουράρι, Αγλαϊας Κρεμέζη, Νίκου Ψιλάκη κ.α. Στη βάση δεδομένων του Μουσείου (http://database.emthrace.org) υπάρχουν 200 συνταγές μέρος της ερευνητικής εργασίας που έχει ξεκινήσει η Πρόεδρος του Μουσείου από το 1990 στα χωριά του Ν. Έβρου. Τέλος, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να γευτούν στο καφέ του τοπικά εδέσματα και παρασκευάσματα όπως ο κονδύτης οίνος και η οινούττα, ένα Βυζαντινό επιδόρπιο που έλαβε βραβείο από το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2009.  
Print
96

x

No content

A problem occurred while loading content.

Previous Next
X