Δράσεις για ενήλικες

Ταξίδι στην Ανατολή

    «Ο πλούτος μιας γοητευτικής ποίησης», ομιλία από την Καδιώ Κολύμβα.

Ο Πέρσης ποιητής, σπουδασμένος θεολόγος, μαθηματικός και αστρονόμος, εγκαταλείποντας την Περσία, θα εγκατασταθεί στο Ικόνιο, της Μικράς Ασίας,πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ρουμ, όπου θα μυηθεί στην διδασκαλία των μυστικών του Ισλάμ, και θα αποκτήσει πλήθος μαθητών, που θα τον αποκαλούν Δάσκαλο, δηλ. Μεβλανά..

Η γνωριμία του με έναν σπουδαίο δερβίση, θα ωθήσει την προσωπικότητά του να ολοκληρωθεί και το ποιητικό του ταλέντο να λάμψει. Ο σπουδαίος αστρονόμος και ο διάσημος ερμηνευτής του Νόμου, θα ανακαλύψει το νόημα της αληθινής αγάπης και θα κατακτήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου μυστικού ποιητή της Ανατολής.

Η κ. Κολύμβα έχει μελετήσει επί πολλά χρόνια το έργο του Ρουμί και έχει αποδόσει ποιήματά του στην ελληνική γλώσσα στα βιβλία της, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Αρμός με τους τίτλους: «Ο αγαπημένος», με εκτενή εισαγωγή για τον ποιητή και το έργο του, 1995, 6η έκδοση, «Στον κήπο του αγαπημένου», 2003, 2η έκδοση.

Το 1997 δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορίες από τον Παράδεισο», εκδ. Αρμός, το οποίο αποτελεί νεοελληνική απόδοση κειμένου και ποιημάτων από το βιβλίο «Εξι κλασικές ιστορίες της Περσίας». Το 2005 μετέφρασε ανθολογημένο το βιβλίο του Τατίμ Khalidi «Thle Muslim Jesus», με τον τίτλο «Στον δρόμο του Χειμάρρου, ο Χριστός στη λογοτεχνική παράδοση του Ισλάμ», εκδ. Αρμός, το οποίο αφιέρωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Η κ. Κολύμβα έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές «Nocturna», «Εικόνες από την Έρημο», εκδ. Πανόραμα, και «Πανδοχείο Πουλιών» εκδ. Αρμός.

Το 2001 δημοσίευσε το πρώτο πεζό της έργο, το μυθιστόρημα «Η Πάνω Μεριά του Κόσμου» εκδ. Αρμός, 7η έκδοση, το οποίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά, από την κ. Carola Scupham -φιλόλογο ελληνίστρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- και θα κυκλοφορήσει σύντομα, στον αγγλόφωνο κόσμο.

Το 2007 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο «Ρότα περ Οστρια» εκδ. Αρμός 2η έκδοση.

Εχει γράψει ακόμη ένα ποιητικό οδοιπορικό με τίτλο «Οία, τόπος και ιστορία», εκδ. Αρμός 2002, το οποίο κυκλοφόρησε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, τα κείμενα για το λεύκωμα «Οία, στην κόψη της ομορφιάς» εκδ. Τόπος 2006, ενώ συμμετείχε με την ποιητική μονογραφία «Τέως, πόλις της Ιωνίας, άνοιξη του 1997 μ.Χ.» στο συλλογικό τόμο «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας» των Μ. Κορομηλά και Θ. Κοντάρα.

Η Καδιώ Κολύμβα συνεχίζει την συνεργασία της με την πολιτιστική εταιρεία «Πανόραμα»δίνοντας διαλέξεις για την Ύστερη Αρχαιότητα, τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια και την ισλαμική ποίηση.

Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά

«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ», παραμύθι για ενήλικες.

«Χίλιες και μία νύχτες…», «τα παραμύθια της Χαλιμάς…»: έτσι μας είναι γνωστό το πολυσέλιδο αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα αριστοτεχνικό πλέγμα διαφόρων ιστοριών γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.

Δυο μοτίβα από τον καμβά αυτόν διαλέγει να αφηγηθεί η παραμυθού Ανθή Θάνου : την ιστορία της Σαχραζάτ που παντρεύεται τον χαλίφη, ξέροντας ότι την επόμενη αυγή θα την σκοτώσει, και για να σώσει τη ζωή της αρχίζει να του λέει παραμύθια, και την ιστορία του καθαριστή των σφαγείων. Τα παραμύθια της Χαλιμάς δίνουν την αφορμή για μια παράσταση με λόγια και νότες. Η Ανθή Θάνου, έχοντας κατακτήσει τα μέσα της αφήγησης μέσα από σπουδές παιδαγωγικές, θεατρικές και μουσικές, και ο Παναγιώτης Κούλελης, αυτοδίδακτος μουσικός που παίζει το ούτι και το νέι, στήνουν μια παράσταση λόγου και μουσικής, κινητοποιώντας αισθήσεις, νου και καρδιά, σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας.

Η Ανθή Θάνου είναι έμπειρη αφηγήτρια παραμυθιών. Συμπράττοντας με τον αυτοδίδακτο μουσικό Παναγιώτη Κούλελη, έχει γεμίσει με παραμύθια ποικίλους χώρους πολιτισμού και τέχνης. Η παράσταση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» διαρκεί μία ώρα και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, σε όλους εμάς που, ανέκαθεν, πόσο μάλλον σε καιρούς περίεργους, έχουμε ανάγκη από παραμυθία και από παραμύθια…

Print
314

x

No content

A problem occurred while loading content.

Previous Next
X