Δράσεις για ενήλικες

Εργαστήρι Εκμάθησης Κοπανελιού

Για 6η συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει στο ΕΜΘ το Εργαστήρι Εκμάθησης Κοπανελιού για το διάστημα 2017-2018. Εάν έχετε μεράκι και θέλετε να μάθετε να δημιουργείτε με τα χέρια σας έργα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, ελάτε στο Εργαστήριο για την εκμάθηση της τεχνικής της δαντέλας με κοπανέλι κάθε Δευτέρα και ώρα 17:00-20:00 (επαναληπτικά κάθε Παρασκευή 10:00-12:00). 
Εναρξη μαθημάτων Δευτέρα 9-οκτωβρίου-2017. 

Η κ. Κεραμάρη Μαρία θα διδάξει δωρεάν την ξεχασμένη τεχνική της δαντέλας με κοπανέλια. Θα σας μάθει τις βασικές τεχνικές και θα σας μυήσει στην ομορφιά της δαντέλας, που έγινε αντικείμενο έρευνας και μελέτης.

Ετήσιο κόστος συμμετοχής 20 €
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε νααπευθύνεστε στη γραμματεία του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και στο τηλ 2551036663.

Η κ. Κεραμάρη παθιασμένη με αυτό το είδος της δαντέλας αλλά και με την μετάγγιση αυτής της γνώσης που κατέχει, δένει με τις κλωστές και τα κοπανέλια της το νήμα αυτής της παραδοσιακής τεχνικής, που κάποτε κατείχαν οι γυναίκες των αστικών κέντρων της Θράκης. Σήμερα στην Κρήτη, την Αίγινα, τη Μήλο, την Αττική, τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, τη Μυτιλήνη, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Χίο οι λιγοστές πλέκτριες αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες τεχνικές του τόπου τους, εξακολουθούν να δημιουργούν με τα χέρια τους αριστουργήματα χρηστικά ή διακοσμητικά, που ομορφαίνουν την καθημερινότητά τους ή τους παρέχει εισόδημα.
Το 1989 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων Διασώσεως και Διαδόσεως του Κοπανελιού Χριστίνα από τις μαθήτριες της Χριστίνας Κουστουράκη-Κουκουλάρη, και τα μέλη του είναι και μέλη της Παγκόσμιας οργάνωσης OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et a l Aiguille).
Σε χώρες του εξωτερικού, όπως Τσεχία, Σλοβενία, Μάλτα κ.λπ., η δαντέλα είναι ενταγμένη στην εκπαίδευση.

Print
16878

x
X