Σήμερα τα μουσεία έχουν εξελιχθεί σε χώρους επικοινωνίας, συγκέντρωσης, κριτικής σκέψης, συζήτησης, μάθησης και ψυχαγωγίας. Υποκινούν τη δημιουργικότητα, εκτιμούν την ανάπτυξη και τη μάθηση. Επομένως, είναι δυνατόν όσοι συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους, να αποκτήσουν κάτι παραπάνω από γνώση. Η ατομική εμπειρία και ερμηνεία του καθενός, σε συνδυασμό με την ευελιξία που παρέχεται, αποδίδει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του Μουσείου και του κοινού.
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης προωθεί την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία σχεδιάζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργαστήρια για όλες τις τυπικές εκπαιδευτικές βαθμίδες, οργανωμένες ομάδες, συλλόγους κ.λπ. Παράλληλα σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Το Μουσείο υλοποιεί προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, συνεργάζεται με ειδικά σχολεία, φορείς και οργανισμούς, με στόχο να εμπλέξει στις δραστηριότητές του την τοπική κοινωνία αλλά και ανθρώπους από τις γύρω περιοχές.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στη θεματολογία του Μουσείου, καθώς και θέματα που ενισχύουν την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση, την ιστορική κατανόηση και προάγουν την ομαδική εργασία, τη συνεργασία, την αποδοχή και τη δημιουργική έκφραση. Μπορείτε να κατεβάσετε τον κατάλογο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, πατώντας τον σύνδεσμο στο τέλος αυτού του άρθρου.
Εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Μουσείο, σε σχολεία, μνημεία και οργανωμένες αίθουσες εκδηλώσεων που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες ανθρώπων και είναι διαμορφωμένα γι’αυτούς.
Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε ομάδα είναι συνήθως μέχρι 25.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα αγγλικά κατόπιν συνεννόησης. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε: Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το Erasmus, ιδιωτικά Αγγλικά Σχολεία, Ινστιτούτα Ξένων Γλωσσών, οργανωμένες ομάδες κ.λπ.
- Διατροφή
- Τοπική ιστορία
- Λαογραφική παράδοση
- Το περιβάλλον
- Έθιμα Θράκης
- Εκπαιδευτικό δράμα
- Κοιωνικά προβλήματα
- Εργαλεία και μηχανήματα
Δομή και υποστηρικτικό υλικό προγραμμάτων
Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί,
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η δομή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σε ένα μουσείο αποτελείται από τρία στάδια που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους: προετοιμασία στο σχολείο, την επίσκεψη στο Μουσείο και δραστηριότητες της τάξης που σχετίζονται με την επίσκεψη στο Μουσείο.
Preparing at school prior to your Museum visit
Η προετοιμασία των μαθητών καθώς και αυτή των συνοδών εκπαιδευτικών είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου η τάξη σας να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για να προετοιμαστείτε ως εκπαιδευτικός σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και να εξοικειωθείτε με τις συλλογές, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του χώρου, ώστε να διευκολύνετε την επίσκεψη στην τάξη σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Θα προτείναμε η προετοιμασία των μαθητών για το πρόγραμμα να ξεκινήσει πριν την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος πιο εύκολα. Μπορείτε να οργανώσετε δραστηριότητες με στόχο να εξοικειωθούν τα παιδιά με:
- Η έννοια του Μουσείου
- Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος
Προτείνουμε ορισμένες δραστηριότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
- Αφού δείτε φωτογραφίες από διάφορα μουσεία, εσείς και οι μαθητές μπορείτε να μιλήσετε για το τι σημαίνει για αυτούς η λέξη «μουσείο». Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως: ποια μουσεία έχετε επισκεφτεί; Πόσους τύπους μουσείων γνωρίζουν; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «μουσείο»; Πόσα διαφορετικά μουσεία υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης»;
- Μπορείτε να σκεφτείτε τη λέξη «συλλογή». Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τις συλλογές τους και να τις γράψουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να μιλήσετε για τους λόγους για τη συλλογή τους.
- Μπορείτε να ζητήσετε από την ομάδα μαθητών σας να φέρουν τις συλλογές τους στην τάξη και μαζί να δημιουργήσετε έναν εκθεσιακό χώρο στο σχολείο.
- Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι ερωτήσεων. Ένα παιδί σκέφτεται ένα αντικείμενο είτε από τις συλλογές είτε οποιοδήποτε αντικείμενο της τάξης. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το αντικείμενο, κάνοντας κατάλληλες ερωτήσεις (π.χ. σχήμα, χρώμα, κ.λπ.)
- Μπορείτε να παίξετε μουσικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση με τις συλλογές των παιδιών ή με επιλεγμένα αντικείμενα από την τάξη. Τα παιδιά μπορούν να αναδημιουργήσουν ένα αντικείμενο της επιλογής τους με το σώμα τους, συνοδευόμενα από ένα μουσικό όργανο, μπορούν να κυκλοφορούν προσπαθώντας να βρουν άλλα «αντικείμενα» που τους μοιάζουν.
- Η συζήτηση με τους μαθητές για το πώς να συμπεριφέρονται κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο είναι μέρος της προετοιμασίας τους. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται υπεύθυνα και να σέβονται τον χώρο στο Μουσείο. Μερικά από τα σημεία που μπορείτε να επισημάνετε είναι να κρατάνε καθαρό το χώρο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγγίζουν αντικείμενα του Μουσείου, με τους τρόπους αυτούς δείχνουν το σεβασμό τους στο χώρο.
Museum visit
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είναι φιλοσοφία μας ο εκπαιδευτικός να συμμετέχει ενεργά και να ασχολείται με τους μαθητές, ώστε να κατανοεί καλύτερα και να αξιολογεί τη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών. Θα ήμασταν ευγνώμονες εάν μετά το τέλος του προγράμματος τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και τα παιδιά συμπλήρωναν μια φόρμα για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Suggested class activities related to Museum visit
Με την επιστροφή σας στο σχολείο, σας προτείνουμε να συνεχίσετε να βελτιώνετε την εμπειρία κάθε μαθητή από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το υλικό που λάβατε μπορεί να προκαλέσει διάφορες συζητήσεις για τον παραδοσιακό πολιτισμό της Θράκης, που μπορούν να παροτρύνουν τους μαθητές να τον εξετάσουν περαιτέρω και να εκφραστούν μέσω:
- γράφοντας μια σύνθεση για την εντύπωσή τους από το Μουσείο μετά την επίσκεψή τους.
- δημιουργώντας ένα ερευνητικό λεύκωμα.
- γράφοντας ένα κομμάτι στη σχολική εφημερίδα
- δραματοποίηση
- έκθεση φωτογραφίας
- τέχνες και χειροτεχνίες κ.λπ.
Έργα & μακροπρόθεσμα εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Μουσειακής Εκπαίδευσης του EMΘ προσφέρει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να συν-σχεδιάσουν τις μαθητικές τους δραστηριότητες στο Μουσείο, σε άμεση συνεργασία με τον εκπαιδευτικό/εμψυχωτή του Μουσείου. Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ομάδας, με ευελιξία στον τρόπο και στο χρόνο που πραγματοποιούνται. Η διάρκεια του έργου μπορεί να ποικίλλει από 2 έως 10 ομαδικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για βαθιά, κριτική σκέψη. Οι τεχνικές μουσειακής εκπαίδευσης και η χρήση εργαλείων και μεθόδων άτυπης μάθησης δίνουν ένα αποτέλεσμα, ένα είδος γιατί και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τα δημιουργούν μαζί. Μέχρι στιγμής, αυτού του είδους τα αποτελέσματα προγραμμάτων, όσον αφορά την εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες και συζητήσεις, την ενεργό συμμετοχή και το εσωτερικό τους κίνητρο, ήταν εξαιρετικά, οπότε επιδιώκουμε συνεχώς να τα αναβαθμίζουμε και να τα βελτιώνουμε.
Μουσειοσκευές
«Τα ταξίδια του νόστιμου Έβρου» & μουσειοβαλίτσα
Αντίτιμο
Το κόστος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος είναι κανονικά 3 ευρώ το άτομο και 4 έως 5 ευρώ εάν πραγματοποιηθούν στα αγγλικά ή εκτός Μουσείου.
Σε περίπτωση ετήσιου έργου, το κόστος μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.
Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 90-120 λεπτά.
Κοινωνική προσέγγιση
Το Μουσείο είναι ανθρωποκεντρικό. Κάποια από τα δομικά στοιχεία του Μουσείου όπως η συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα πολιτισμού και κληρονομιάς και η συνεχής ενημέρωση του κοινού για την κοινωνική δικαιοσύνη, συμπίπτουν με τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Θράκης. Το στοιχείο της συνύπαρξης μεταξύ διαφόρων εθνοτικών και πολιτιστικών ομάδων κληρονομιάς.
Το Μουσείο είναι ανοικτό σε όλους, ένας μέρος όπου διαφορετικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντούνται και αναπτύσουν δυνατές σχέσεις. Από πολλές απόψεις, το Μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός με έντονο αντίκτυπο στους πολίτες.
Υπάρχουν έργα που αφορούν μειονοτικές ομάδες, πράξεις βοήθειας για τους πρόσφυγες, εργαστήρια για παιδιά από τον Οργανισμό Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, performance art και σεμινάρια. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον καθημερινό διάλογο που εισάγει το Μουσείο μέσω κοινωνικών προγραμμάτων, με στόχο να στηρίξει τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και να λειτουργήσει ως φορέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης.