Διατροφή

«Ουδέν μάγειρος του ποιητου διαφέρει, ο νους γαρ εστίν εκατέρο τούτο τέχνη.»

Έκφρον ποιητής 3ος π.Χ αιώνας .

Η τροφή από τον αρχαίο κόσμο ως τις μέρες μας, απετέλεσε και λατρευτική συνήθεια. Είτε με τη μορφή τις θυσίας και της σπονδής στους θεούς, είτε με τη μορφή τάματος στους Αγίους της χριστιανικής θρησκείας.

Οι βιωμένες εμπειρίες του αρχαίου κόσμου και οι γαστρονομικές συνήθειες των Βυζαντινών, εμπλουτίστηκαν την εποχή των Οθωμανών με τις πολιτισμικές εμπειρίες νομάδων και αστών διαφόρων εθνοτήτων που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη, όπως και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο. Αργότερα οι μίξεις των προϊόντων, τα αρώματα , τα καρυκεύματα και ο αισθησιασμός των γεύσεων που είχαν φέρει από την Ανατολή οι Οθωμανοί διαμόρφωσαν την φυσιογνωμία της Πολίτικης Κουζίνας. Οι γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βορειοανατολικής Θράκης πλούτισαν και διαμόρφωσαν γευστικά την ελληνική κουζίνα.

Μέσα από τις πλούσιες και ποικίλες διατροφικές συνήθειες των αστών και των αγροτών τις Θράκης, διαφόρων εθνοτήτων, διασώζονται τα ίχνη πολιτιστικών ανακατατάξεων και η γόνιμη επιρροή που δέχτηκαν οι άνθρωποι του χώρου αυτού. Στον παραδοσιακό κόσμο τον αγροτικό, η κουζίνα αποτελεί το κέντρο της συλλογικής ζωής. Κατανέμοντας το χρόνο σε μέρες νηστείας ή μη σύμφωνα με τις γιορτές των αγίων. Τα περίτεχνα κατασκευάσματα της αστικής κουζίνας δημιουργήθηκαν μέσα από την αναζήτηση εξεζητημένων ηδονικών γεύσεων και τη δημιουργική φαντασία των λογίων.

Οι γεύσεις της Θράκης, πολυποίκιλες, αυθεντικές, ξεχασμένες μας μαγνητίζουν και μας οδηγούν στην απόλαυση, στην πολυτέλεια και ιδίως στην μαγεία της παράδοσης.

Print
2865

x
X