Δράσεις για ενήλικες

Παρουσίαση Βιβλίου: «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου»

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αρχική › Δράσεις › Για ενήλικες › Παρουσιάσεις › Παρουσίαση Βιβλίου: «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου»
Παρουσίαση Βιβλίου: «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου»

PosterΤο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Έβρου και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου: «Κριτικές Προσεγγίσεις του Ναζιστικού Φαινομένου, από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση«, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 στις 7:30 μ.μ. στον πολυχώρο του μουσείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας- Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης

Βασιλική Θεοδώρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης- Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης

Άγγελος Παληκίδης, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας- Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιμελητής της έκδοσης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Ξανθοπούλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Έβρου.

Σε μια εποχή που ο ναζισμός είτε αναβιώνει απροκάλυπτα είτε προβάλλεται κεκαλυμμένα με τις μορφές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, της ανοχής ή της δικαιολόγησης της βίας και του μίσους, η ελληνική σχολική εκπαίδευση παρουσιάζεται αδύναμη να ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις καταστατικές της υποχρεώσεις. Οι εκπαιδευτικοί –ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι στη διαχείριση επίμαχων και επίκαιρων ιστορικών φαινομένων– βλέπουν με αμηχανία τη ναζιστική ιδεολογία να γοητεύει τους μαθητές τους και αισθάνονται αδύναμοι να αντιδράσουν μεθοδικά, τη στιγμή που οι επίσημοι εκπαιδευτικοί φορείς επιδεικνύουν ασύγγνωστη αδιαφορία.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή ιστορική θεωρία και τη σχολική ιστορική εκπαίδευση, ανάμεσα στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τη διδακτική πράξη –μια γέφυρα που την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι φοιτητές των ιστορικών και παιδαγωγικών τμημάτων, καθώς και όσοι προσβλέπουν σε μια εκπαίδευση δυναμικά συνδεδεμένη με τη ζωή και τον άνθρωπο, θα βρουν στον τόμο αυτό σύγχρονες προσεγγίσεις και οπτικές για το ναζιστικό φαινόμενο, διδακτική μεθοδολογία, προτάσεις διδασκαλίας και πολυτροπικό διδακτικό υλικό.

Print
739

x

No content

A problem occurred while loading content.

Previous Next
X