Σχετικά με το Μουσείο

Η Ιστορία μας

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς.

Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία.

Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας. Το 2021 βραβεύτηκε από την UNESCO Ελλάδας, το 2023 η Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ. είναι μέλος του Συμβουλίου των Μουσείων στην Ελλάδα και το 2024 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου της απένειμε το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας.

Αποστολή του Μουσείου

Το όραμά μας είναι, να καταστεί το Ε.Μ.Θ. ένας χώρος γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Να γίνει το μεγάφωνο αυτής της μοναδικής, αυθεντικής πολυφωνίας που δημιούργησε και δημιουργεί το παλίμψηστο του πολιτισμού της.
Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του Ε.Μ.Θ. προέρχεται από την ευρύτερο ιστορικό χώρο της Θράκης.
Υλικά κατάλοιπα σημαντικά, προσωπικές μαρτυρίες, ως λόγος, ως φωτογραφία ή ως έργα των χεριών τους γίνονται αφορμή για να μιλήσουν οι άνθρωποι, παρόντες και απόντες. Αυτό το πρωτογενές υλικό, οι πολλαπλές καταγραφές, συνθέτουν την αυθεντική ιστορία γεωγραφικού και εθνολογικού μας τόπου, την πολυπολιτισμική τοπογραφία της Θράκης, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η δύναμη του τόπου και των ανθρώπων: να υπάρχουν διαχρονικά και να κυριαρχούν, προσλαμβάνοντας και αφομοιώνοντας λαούς και πολιτισμούς χωρίς να χαθεί η ελληνικότητα τους. Γιατί η ελληνικότητα εμπεριέχει τις διαφορετικές κοινότητες, την αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς λαούς, τα μεταξύ τους δάνεια, την κοινή παράδοση και τη διαφορετικότητα/ιδιαιτερότητα.
Και αυτή τη δημιουργική, ζωντανή σχέση που καλά κρατεί αιώνες τώρα συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη, την στεγάζουμε στο μουσείο μας ώστε να διατηρηθεί και να παραδοθεί στο μέλλον ο αρχαίος θρακικός σπόρος. Μαζί με τους Θρακιώτες του χθες, την παίρνουμε με τους Θρακιώτες του σήμερα για να την παραδώσουμε γονιμοποιημένη στους Θρακιώτες του αύριο.

Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ.

Αντίκες καρτ ποστάλ από τη Θράκη

Στόχος μας:
Το Ε.Μ.Θ. με τη συλλογή του, την έρευνα και τις πολυεπίπεδες εκπαιδευτικές του δραστηριότητες με τους εναλλακτικούς και καινοτόμους τρόπους μάθησης, να συμβάλλει στο να καταστεί η κοινωνία ενεργή, όχι μόνο στη φύλαξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης του πολιτιστικού αποθέματος αλλά στην παραγωγή του μέσα από το τρίπτυχο,

Πολιτισμός – Δημιουργία -Οικονομία.

Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ.

Έγραψαν για μας

Η Καθημερινή

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Συγκεντρώνοντας όλες τις εμπειρίες, ανέπτυξε μια ουσιαστική μουσειακή αφήγηση που αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της θρακικής παράδοσης, η οποία είναι συνυφασμένη με τις επιρροές διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

LIFO

Χρήστος Παρίδης

Πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας συλλογή και έναν όγκο ερευνητικών εργασιών στα οποία αφιέρωσε μια ζωή.

Lifo

Αρχειακό υλικό

Aliquam tempus mi nulla porta luctus. Sed non neque at lectus bibendum blandit. Morbi fringilla sapien libero.

Ποιοι είμαστε

Αγγελική Γιαννακίδου

Αγγελική Γιαννακίδου

Ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Η Αγγελική Γιαννακίδου ερευνά ενεργά την περιοχή της Θράκης τα τελευταία 40 χρόνια. Το 2002 ίδρυσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, προβάλλοντας τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής από τον 17ο αιώνα έως τον 20ο. Έχει εκδώσει βιβλία και επιμεληθεί εκδόσεις για τη Θράκη και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα με θέμα τη Θράκη. Παρήγαγε 25 ντοκιμαντέρ και επιμελήθηκε διάφορες εκθέσεις τόσο με το μουσείο όσο και ως καλλιτέχνης. Συνεχώς σχεδιάζει και δημιουργεί έργα που στόχο έχουν να εμπλουτίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονα αισθητικά κριτήρια. Παράλληλα καθοδηγεί πάνω από 25 γυναίκες σε θέματα πολιτιστικής οικονομίας. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσείων Ελλάδος και βραβεύτηκε το 2021 από το ελληνικό τμήμα της UNESCO για το έργο και την απήχησή της. Το τελευταίο της εγχείρημα είναι το Riza ένα Δίκτυο Τεχνουργών Θράκης.

Βαλεντίνα Σωκράτους

Βαλεντίνα Σωκράτους

Συντονίστρια μουσείου

Η Βαλεντίνα Σωκράτους εργάζεται ως Συντονίστρια Μουσείου από το 2018 και υπεύθυνη Μουσειακής Μάθησης από το 2011. Ξεκίνησε στο μουσείο το 2007 ως εμψυχώτρια. Σχεδιάζει και υλοποιεί κοινοτικά προγράμματα και εργαστήρια σε διάφορες ομάδες, χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές και προσεγγίσεις. Καθώς και cultural manager σε έργα που βασίζονται στην κοινωνική αλλαγή. Οι σπουδές της είναι στον τομέα της Παιδαγωγικής και είναι κάτοχος MSc στις Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα. Είναι απόφοιτος του START-Create Cultural Change /Goethe-Institut Thessaloniki & Bosch Foundation 2019-20 και υπότροφος της Πρεσβείας των ΗΠΑ για το 2021 & 2023 για το Διεθνές Πρόγραμμα Ηγεσίας Επισκεπτών «Promoting Social Change Through the Arts». Έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε διάφορα έργα performance art.

Μακρίνα Τσαγιαννίδου

Αρχείο και καταγραφές

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπήρξε για δύο συνεχόμενα χρόνια εθελόντρια στο μουσειοπαιδαγωγικό τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Ασχολείται με την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση αρχειακού υλικού καθώς και με γενικές επιχειρησιακές εργασίες. Παράλληλα, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΜΘ. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από τη γενική οργάνωση και λειτουργία ενός μουσείου, την ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία.

Τι λένε οι επισκέπτες μας

positive review  Διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Οι χρονικές ενότητες που αναπτύσσονται καλύπτουν την εποχή απο τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου.

Χαράλαμπος Σ. Μιχαηλίδης Avatar Χαράλαμπος Σ. Μιχαηλίδης
11 Μαρτίου, 2019

positive review  Ομορφη εμπειρια...αντιστοιχη με την πολιτιστικη ομορφια της ακριτικης Θρακης...!!!πολλα μπραβο στους εμψυχωτες του!!

Maria Tsakiri-Tserkezoglou Avatar Maria Tsakiri-Tserkezoglou
9 Μαρτίου, 2017

star rating  !!! - !!!!!!!!!!!!!!!! Very nice place !!!!!!

eksairetiko meros, evgenikoi oloi tous . to systinoyme anepifilaxta !!

avatar thumb kuriakosa991
15 Σεπτεμβρίου, 2022

star rating  Excellent Museum - Great museum with awesome collection. Good for a morning visit. Interesting to see how some things are similar with Turkish culture, proving how close our two countries are.

basaktusuz1
15 Δεκεμβρίου, 2017

3 € per person, this was an interesting place conveniently located near the beach. Its has a few good historic artifacts worth looking at even though it's small.

Ramin Gavgani Avatar Ramin Gavgani
3 Απριλίου, 2025

Perfect

Ειρήνη Κομνηνού Avatar Ειρήνη Κομνηνού
27 Μαρτίου, 2025
volunteer work at the Ethnological Museum of Thrace

Στηρίξτε

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης χρειάζεται την στήριξη σου. Γίνετε μέρος της τοπικής ιστορίας υποστηρίζοντας τις δράσεις μας και συμμετέχοντας στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις μας. Κάντε κλικ και βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε το μουσείο μας να αναπτυχθεί.

private guided tour

Επίσκεψη

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Μάθετε για τις ξεναγήσεις και τις ομαδικές δραστηριότητες. Κάντε κλικ στο κουμπί παρακάτω για να λάβετε όλες τις πληροφορίες.

Κτίριο

Μάθετε περισσότερα για τη συναρπαστική ιστορία του κτιρίου που φιλοξενεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί.