Σχετικά με το
Μουσείο

Η Ιστορία μας

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς.

Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία.

Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας. Το 2021 βραβευτηκε απο την UNESCO Ελλάδας και το 2023 η Πρόεδρος του ΕΜΘ είναι μέλος του Συμβουλίου των Μουσείων στην Ελλάδα.

Αποστολή του Μουσείου

Όραμά μας, να καταστεί το Ε.Μ.Θ. ένας χώρος γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης, κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας.

  • Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης με στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Τη διάτηρη της συλλογής του μουσείου και όλα τα δείγματα του Θρακικού πολιτισμού.
  • Η εκπόνηση/ανάθεση μελετών και ερευνών στα πλαίσια της προβολής και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη πραγματοποίηση εκδόσεων και εκδηλώσεων για την επίτευξη των σκοπών του.
  • Παραγωγή υλικού σε ποικίλες μορφές.
  • Συμμετοχή με εναλλακτικούς και καινοτόμους τρόπους μάθησης μέσα απο τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και σεμιναρίων.

Αυτά αποτελούν μέρος της αποστολής του Μουσείου, με στόχο να καταστήσει την κοινωνία πιο ευαισθητοποιημένη και ενεργή στη φύλαξη και διατήρηση του περιφερειακού πολιτισμού, καθώς και στη σημασία της ενσωμάτωσής του στη σύγχρονη, πολιτιστική ζωή.

Αντίκες καρτ ποστάλ από τη Θράκη

Η βιωματική μου σχέση με τον παραδοσιακό κόσμο της Θράκης με οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου. Ο στόχος είναι να διασωθεί ό,τι πιο αυθεντικό έχει παραδώσει η Θράκη να προβάλω την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική της έκφραση των ‘κατά φύσιν’ εθνοτικών ομάδων της περιοχής που καθημερινά και για αιώνες αποτυπώνεται στον ευρύτερο χώρο της. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του ΕΜΘ,που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και απαίτησε πολύ χρόνο, πιστεύω ότι διασώζει την τοπική ιστορία και παράδοση ως τμήμα μιας δυναμικής, που δεν στρέφεται μόνο προς το παρελθόν, αλλά βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο.

Angeliki Giannakidou – Founder & president of the Ethnological Museum of Thrace

Έγραψαν για μας

Η Καθημερινή

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Συγκεντρώνοντας όλες τις εμπειρίες, ανέπτυξε μια ουσιαστική μουσειακή αφήγηση που αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της θρακικής παράδοσης, η οποία είναι συνυφασμένη με τις επιρροές διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

LIFO

Χρήστος Παρίδης

Πρόκειται για μια μεγάλης σημασίας συλλογή και έναν όγκο ερευνητικών εργασιών στα οποία αφιέρωσε μια ζωή.

Marie Claire

Χριστίνα Μαρία Κραββάρη

“Η μόδα μαθαίνει από το παρελθόν. Παράδειγμα το εγχείρημα του ΕΜΘ Ρίζα.”

Ποιοι είμαστε

Αγγελική Γιαννακίδου

Αγγελική Γιαννακίδου

Ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Η Αγγελική Γιαννακίδου ερευνά ενεργά την περιοχή της Θράκης τα τελευταία 40 χρόνια. Το 2002 ίδρυσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, προβάλλοντας τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής από τον 17ο αιώνα έως τον 20ο. Έχει εκδώσει βιβλία και επιμεληθεί εκδόσεις για τη Θράκη και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα με θέμα τη Θράκη. Παρήγαγε 25 ντοκιμαντέρ και επιμελήθηκε διάφορες εκθέσεις τόσο με το μουσείο όσο και ως καλλιτέχνης. Είναι η βασική σχεδιάστρια και δημιουργός όλων των καλλιτεχνικών δημιουργιών των μουσείων
με στόχο τον επανασχεδιασμό παραδοσιακών τεχνικών με σύγχρονη αισθητική. Παράλληλα καθοδηγεί πάνω από 25 γυναίκες σε θέματα πολιτιστικής οικονομίας. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσείων Ελλάδος και βραβεύτηκε το 2021 από το ελληνικό τμήμα της UNESCO για το έργο και την απήχησή της. Το τελευταίο της εγχείρημα είναι το Riza ένα Δίκτυο Τεχνουργών Θράκης.

Βαλεντίνα Σωκράτους

Βαλεντίνα Σωκράτους

Συντονίστρια μουσείου

Η Βαλεντίνα Σωκράτους εργάζεται ως Συντονίστρια Μουσείου από το 2018 και υπεύθυνη Μουσειακής Μάθησης από το 2011. Ξεκίνησε στο μουσείο το 2007 ως εμψυχώτρια. Σχεδιάζει και υλοποιεί κοινοτικά προγράμματα και εργαστήρια σε διάφορες ομάδες, χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές και προσεγγίσεις. Καθώς και cultural manager σε έργα που βασίζονται στην κοινωνική αλλαγή. Οι σπουδές της είναι στον τομέα της Παιδαγωγικής και είναι κάτοχος MSc στις Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα. Είναι απόφοιτος του START-Create Cultural Change /Goethe-Institut Thessaloniki & Bosch Foundation 2019-20 και υπότροφος της Πρεσβείας των ΗΠΑ για το 2021 & 2023 για το Διεθνές Πρόγραμμα Ηγεσίας Επισκεπτών «Promoting Social Change Through the Arts». Έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε διάφορα έργα performance art.

Μακρίνα Τσαγιαννίδου

Αρχείο και καταγραφές

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπήρξε για δύο συνεχόμενα χρόνια εθελόντρια στο μουσειοπαιδαγωγικό τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Ασχολείται με την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση αρχειακού υλικού καθώς και με γενικές επιχειρησιακές εργασίες. Παράλληλα, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΜΘ. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται γύρω από τη γενική οργάνωση και λειτουργία ενός μουσείου, την ιστορία και την κοινωνική ανθρωπολογία.

Τι λένε οι επισκέπτες μας

positive review  Ειναι ενα εξαιρετικό μουσείο με παρα πολύ κοπο και δουλεια και αξιζει πολυ το ενθολογικο μουσείο Θράκης.... Η ξεναγηση ειναι καταπληκτική και απολαυστική. Πολλα μπράβο στα ατομα μεσα στο μουσειο.

Αναστασια Βουλγαριδου Avatar Αναστασια Βουλγαριδου
30 Απριλίου, 2017

positive review  Μια φανταστική εμπειρία για μένα!!!Σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στο έργο σας!!!!

Stavroula Kiamili Avatar Stavroula Kiamili
18 Ιουνίου, 2017

star rating  quite interesting - This museum I found it quite interesting and is housed in a beautiful stone building lot. The ticket is quite economical.

avatar thumb Vasileios S
10 Ιανουαρίου, 2014

star rating  Well worth a visit  - Very informative museum that gives a wonderful idea about lift in Thrace in previous centuries. The costumes were particularly interesting. And the building is beautiful.

avatar thumb VeggiesoftheWorld
10 Φεβρουαρίου, 2024

Small but very cute. Really great way to spend an hour and learn something about the area. I loved it. Just the building itself is amazing.

Craig Stretch Avatar Craig Stretch
29 Μαΐου, 2024

An amazing display! The entry guide was very informative.

Denise Vasari Avatar Denise Vasari
12 Μαΐου, 2024
volunteer work at the Ethnological Museum of Thrace

Στηρίξτε

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης χρειάζεται την στήριξη σου. Γίνετε μέρος της τοπικής ιστορίας υποστηρίζοντας τις δράσεις μας και συμμετέχοντας στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις μας. Κάντε κλικ και βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε το μουσείο μας να αναπτυχθεί.

private guided tour

Επίσκεψη

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Μάθετε για τις ξεναγήσεις και τις ομαδικές δραστηριότητες. Κάντε κλικ στο κουμπί παρακάτω για να λάβετε όλες τις πληροφορίες.

Κτίριο

Μάθετε περισσότερα για τη συναρπαστική ιστορία του κτιρίου που φιλοξενεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί.