Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας πρόσφεραν ιστορίες υπομονής και αφοσίωσης γραμμένες σε χειροποίητα υφαντά και κεντήματα, αλλά και όνειρα πάνω σε κοστούμια, που απεικονίζουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν μπορούσα να ξεχάσω αυτούς που έχουν αποχωριστεί τα παλιά, ξεχασμένα αντικείμενά τους, ξεθωριασμένα, κιτρινισμένα, αγνοημένα, μισοφαγωμένα από τον πόνο και τη θλίψη, σκουριασμένες καρφίτσες χωρίς χρηματική αξία, αλλά έχουν καταγράψει, συντηρηθεί και διηγηθεί τη δική τους ιστορία στο Μουσείο.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν τις οικογενειακές ή αναμνηστικές τους φωτογραφίες, είτε τρυφερά τοποθετημένες σε δερματόδετα άλμπουμ είτε σε τσίγκινα κουτιά.
Φωτογραφικά τεκμήρια συλλογικής μνήμης ή αναμνηστικά μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, που αφηγούνται ξεχασμένες ιστορίες από πανηγύρια, τραγούδια, παραμύθια και ρομάντζα. Φωτογραφικά αρχεία και άλμπουμ όπως αυτά του κ. Δαΐδη, ζωντανεύουν μνήμες, ανακαλώντας εμπειρίες του παρελθόντος και γεγονότα που αντέχουν στο χρόνο.
Αγγελική Γιαννακίδου
Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
«ουδέν ο μάγειρος του ποιητού διαφέρει, ο νους γαρ εστιν εκατέρω τούτων τέχνη».
Οι βιωμένες εμπειρίες του αρχαίου κόσμου και οι γαστρονομικές συνήθειες του βυζαντίου, αργότερα την εποχή των Οθωμανών, εμπλουτίστηκαν με τις πολιτισμικές εμπειρίες νομάδων και αστών διαφόρων εθνοτήτων που είχαν εγκατασταθεί στον ελλαδικό χώρο και στη Θράκη φυσικά. Οι γαστρονομικές παραδόσεις της Ανατολής με τις μίξεις των προϊόντων, τα αρώματα και τα καρυκεύματα και όλος ο αισθησιασμός των γεύσεων θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία της Πολίτικης Κουζίνας.
Η κουζίνα του Ελλαδικού χώρου τελικά αναζωογονήθηκε όταν δέχθηκε τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων προσφύγων της Μ.Ασίας, του Πόντου, της Καπαδοκίας και της Β.Α. Θράκης. Αύτή η πολύτιμη γαστρονομική με τις πλούσιες γεύσεις και την ευρηματικότητα σε μεθόδους πού άργησε να γίνει αποδεκτή μέσα από ένα πλαίσιο απόρριψης των προσφύγων δημιούργησε την σύγχρονη Ελληνική κουζίνα. Στη Θράκη οι διατροφικές συνήθειες των αστών και των αγροτών, διαφόρων εθνοτήτων, δημιούργησε μια ζύμωση ιδιαίτερα γευστική πού διασώζει τα ίχνη των πολιτιστικών ανακατατάξεων και της γόνιμης επιρροής πού δέχθηκαν οι άνθρωποι του χώρου αυτού.
Αγγελική Γιαννακίδου
Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
Ιστορία
Ανακαλύψτε την ιστορία της θράκης μέσα από τη διαδραστική χρονογραμμή.