Ντοκιμαντέρ

Εκτεταμένη έρευνα

Από την ίδρυση του πριν από 22 χρόνια το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει καταγράψει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Θράκης όπως: παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν ή έθιμα που διατηρούνται ακόμη ζωντανά. 350 θέματα και περισσότερες από 200 ώρες λήψεων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία 22 ντοκιμαντέρ με σκοπό να προβάλουν τον πολιτισμό της Θράκης.
Τα θέματα των ντοκιμαντέρ ήταν τα ακόλουθα:
Α) Έθιμα λατρείας
Β) Προσωπικές μαρτυρίες, που καταγράφουν διαφορετικές πορείες προσωπικής και κοινωνικής ζωής, που έχουν –μέχρι ένα βαθμό- καθοριστεί από την γεωγραφία της περιοχής και την κοινή, ανθρώπινη μοίρα.
Γ) Εθιμικές δραστηριότητες και καθημερινότητα στην ευρύτερη Θράκη, όπου ο καθένας μπορεί να εντοπίσει τα βασικά στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Θράκης, καθώς και τα δίκτυα επικοινωνίας και την πολιτισμική ώσμωση από τη συνύπαρξη διαφόρων εθνοτήτων.

Ντοκιμαντέρ

Ιστορία της Θράκης

Η ιστορία της Θράκης μέσα από τους χάρτες Η ταινία προβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 2000.

Η νύφη του καθρέπτη

Οι Πομάκοι ζουν στο ορεινό τοπίο της Ροδόπης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Μέσα από τις σελίδες της ιστορίας, οι Πομάκοι έγιναν αντικείμενο βίας με απώτερο σκοπό να αλλάξουν τη γλωσσική τους θρησκεία και φυσιογνωμία.

Θράκη αέναο φως

Με οδηγό το φως ανακαλύπτουμε την αρχαία γη της Θράκης. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ όπου ο κινηματογραφικός φακός περιμένει να απαθανατίσει το ιδιαίτερο φως των θρακικών τοπίων και ταξιδεύει τον θεατή στο χρόνο, τη γη και τους ήχους.

Η Θράκη φέρνει μουσικές

Ο θρύλος λέει ότι η μουσική γεννήθηκε στη Θράκη. Ήχοι βαθιάς παράδοσης, συνοδεύουν τους Θράκες σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ζωής τους. Στη Δυτική Θράκη η γεωγραφία του τόπου και οι άνθρωποι διαμόρφωσαν εσωτερικά μια ενδιαφέρουσα πολυμορφική μουσική.

Στιγμές & Στιγμιότυπα

Περιμένουμε να ακούσουμε απο εσένα και να συζητήσουμε από κοντά την επιθυμία σου να στηρίξεις την προσπάθεια του μουσείου με τις γνώσεις και δεξιότητες σου. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης προσφέρει την ευκαιρία σε όποιον μπορεί να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί (τεχνικές γνώσεις, φυσική παρουσία, δεξιότητες, ικανότητες κ.λπ.) να βοηθήσει στην εκπλήρωση της αποστολής και των στόχων του Μουσείου και να γίνει μέρος του έργου που κάνουμε, ενεργώντας ως εθελοντής.

Μαντήλια και κεφαλοδέματα

Με βαθιές ρίζες στο τόπο τους, οι γυναίκες διακοσμούσαν τα κεφάλια τους με διάφορους τρόπους. με μπάρμπουλες (κασκόλ), τσεβρέδες, χάρτινα λουλούδια και κάθε είδους στολίδι, σύμφωνα με την αισθητική των περιοχών στη Θράκη.

Λύρα

Κατασκευή θρακικών παραδοσιακών οργάνων

Η λύρα και το νταούλι είναι τα μόνα όργανα που συνοδεύουν τη μουσική των Ανεστάρηδων.

Γκάιντα

Κατασκευή θρακικών παραδοσιακών οργάνων

Η γκάιντα, ο αρχαίος ασκαύλος, (άσκι-αύλος). Ένα από τα βασικότερα όργανα της θρακιώτικης μουσικής.

Καβάλη

Κατασκευή θρακικών παραδοσιακών οργάνων

Καβάλι, καβάλ ή καβάλα ονομάζεται το ξύλινο πνευστό που σηματοδοτεί κυρίως τη μουσική των Πομάκων στα βουνά της Ροδόπης.

Τελετουργίες: Τα Πάθη του Χριστού και ο ανθρώπινος πόνος

Τα Πάθη του Χριστού και ο ανθρώπινος πόνος, ο θάνατος του υλικού, ο θάνατος εμποτισμένος με ζωή.

Τελετουργίες: Κουρμπάνι (θυσία ζώου)

Το αρχαίο τελετουργικό της θυσίας ζώων επιβιώνει σήμερα μέσα από το έθιμο του κουρμπανιού στη Θράκη. Είναι μια προσφορά σε έναν άγιο με στόχο να επιπλήξει το κακό και να υποσχεθεί υγεία, γονιμότητα της γης και ευημερία για τους ανθρώπους και την κοινότητά τους.

Τελετουργίες: Γιορτές και ιεροτελεστίες

Στη μεταμφίεση ζώων, το πνεύμα της γονιμότητας ενσαρκώνεται σε όλες τις σημαντικές στροφές του χρόνου που λαχταρούν τη γονιμότητα της γης.

Τελετουργίες: Άνοιξη στη Θράκη

Χριστιανικά ανοιξιάτικα τελετουργικά που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, τον εξολοθρευτεί του δράκου. Αυτά τα τελετουργικά είναι γνωστά στους μουσουλμάνους ως Hıdrellez ή Hıdırellez.

Χειροτεχνίες: Μαλλί, Βαμβάκι & Μετάξι

Στους Ασβεστάδες, αλλά και σε άλλα χωριά του Έβρου μπορείτε ακόμα να δείτε γυναίκες να λαναρίζουν το μαλλί στον κήπο του σπιτιού τους. Μπορείτε ακόμα να ακούτε τη ρυθμική μουσική του αργαλειού καθώς οι κυρίες σιγοτραγουδούν θρακιώτικα τραγούδια.

Διατροφή και Τελετουργία στη Θράκη

Το σιτάρι, το κρασί, το λάδι, οι καρποί, τα πρωτογενή υλικά της γης πήραν όλο το βάρος του συμβολισμού σε τελετουργίες, προσφορές
στα επίφοβα γυρίσματα του χρόνου, του κύκλου, του κύκλου, της σποράς και του καρπού, αλλά και της ζωής.

Οίνος

Ντοκιμαντέρ για την καλλιέργεια του αμπελιού και τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής κρασιού και τσίπουρου.

Παραδοσιακά κτηνοτροφικά επαγγέλματα

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που έκλειψαν. Οι άνθρωποι τεχνίτες και δημιουργοί έφυγαν από τη ζωή παίρνοντας μαζί τους αυτή την τέχνη. Σήμερα ελάχιστα έχουν απομείνει ως ζωντανή ανάμνηση της περασμένης ζωής και μόνο ως μνημεία. Μόνος στον τόπο, τον χώρο και τον χρόνο.

Περί διατροφής

Το σιτάρι και τα προϊόντα του, ο καβουρμάς, τα κονσερβοποιημένα κρέατα με διάφορους τρόπους, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί που γίνονται γλυκά κονσέρβες καθώς και το ριτσέλι (τοπική παραδοσιακή κονσέρβα) αποτελούν τον πυρήνα της θρακιώτικης κουζίνας.

Παραδοσιακά Γεωργικά Επαγγέλματα

Ξεκινώντας πριν από 5.000.000 χρόνια με τα παλαιότερα δείγματα χλωρίδας και πανίδας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ενημερωνόμαστε για τους τρόπους γεωργίας.

Τα μυστικά του Δέλτα

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφεται η ιστορία μιας ιδιαίτερης φιλίας. Ένα ζευγάρι από το Δέλτα και ένα ζευγάρι Τούρκων από τον Αίνο. Καθημερινά συναντιούνται στα σύνορα του ποταμού και βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Τόποι λατρείας στον Έβρο

Σε συνεργασία με τη Μάγια Τσόκλη και τον αρχιτέκτονα καθηγητή Άλκη Πρέπη ανακαλύπτουμε τη ζωντανή ιστορία και μνήμη των τόπων λατρείας.

Χαλκός και Χαλκουργοί

Η εκτεταμένη χρήση χάλκινων αντικειμένων για την εξυπηρέτηση των οικιακών αναγκών οδήγησε στην άνθηση της χάλκινης τέχνης κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Αλεξανδρούπολη, Φως στην Ιστορία

Αλεξανδρούπολη νέα, αλλά με ιστορία, έτσι όπως καταγράφεται μέσα από τις μνήμες των ανθρώπων της.

Νερό και λατρεία στη Θράκη

Δαντέλα Μνήμης

Ένα οδοιπορικό της ζωγράφου Νίκης Καναγκίνη στη πατρογονική της κοιτίδα το Ορτάκιοϊ σημερινό Ivailovgrand της Βουλγαρίας.

Ψαράδες και ψαρέματα στον ποταμό Έβρο

Στον παραδείσιο τόπο που λέγεται Δέλτα του Έβρου βρίθουν οι ποικιλίες φυτών, πουλιών και ψαριών. Παμπάλαιοι τρόποι ψαρέματος – κάποιοι γίνονται μόνο σ’ αυτό το μέρος- παρουσιάζονται σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ.