Γυναίκες που πρωτοστατούν και εμπνέουν με το έργο και τη δράση τους, αξιοθαύμαστες στο χώρο που δραστηριοποιούνται, πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στο Μετρό.
Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «The Hope Brigade» που θα φιλοξενείται σε σταθμούς και συρμούς του Μετρό η καθεμιά μοιράζεται τη διαδρομή ζωής της, τους προβληματισμούς, το όραμά της.
Γυναίκες που ξεχωρίζουν σε δέκα βασικούς τομείς, οι πρωταγωνίστριες της έκθεσης στο μετρό.
Ειδικότερα, οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) συμπράττουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και φιλοξενούν σε σταθμούς και συρμούς του Μετρό την έκθεση φωτογραφίας «The Hope Brigade», με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες που αναπτύσσουν δράση σε δέκα βασικούς τομείς, από την εκπαίδευση και την οικονομία ως την κλιματική δικαιοσύνη και την έμφυλη ταυτότητα.
Η καθεμιά μοιράζεται τη διαδρομή ζωής της, τους προβληματισμούς, το όραμά της. Οι ιστορίες και οι σκέψεις των γυναικών, που αυτές τις ημέρες «ταξιδεύουν» με το Μετρό, έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν εκείνες, που στην καθημερινότητά τους συναντούν εμπόδια και ανισότητες.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο World Economic Forum και το King’s Cross του Λονδίνου και εντάσσεται στο φεστιβάλ «WOW – Women of the World», που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το WOW Foundation για δεύτερη χρονιά φέτος, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024. Μεταξύ των γυναικών πρωταγωνιστριών της έκθεσης, είναι και η δική μας Αγγέλα Γιαννακίδου.
Η κα Γιαννακίδου εδώ και δεκαετίες καταγράφει έθιμα, συνταγές, ιστορίες από όλες τις εθνοτικές ομάδες γύρω από τον ποταμό-ορόσημο, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία.
Η μεγάλη συμβολή όμως της κ. Γιαννακίδου στην ιστορία και στη λαογραφία του Έβρου ήταν η ίδρυση του ΕΜΘ, με τεράστια προσωπική προσπάθεια και κόπο και συχνά με δικά της έξοδα.
Έχει γυρίσει τέσσερα ειδικά ντοκιμαντέρ με εθνογραφικό και λαογραφικό περιεχόμενο, οργανώνει γυναικείους συλλόγους διαφόρων εθνοτικών ομάδων στον νομό, συμβουλεύει μάγειρες και σεφ, προτείνοντάς τους τοπικές συνταγές που επιβάλλεται να εντάξουν στα μενού τους, εντοπίζει παραγωγούς ξεχασμένων αγροτικών προϊόντων ή ιδιαίτερων τοπικών παρασκευασμάτων, διοργανώνει συχνά γεύματα σε εμβληματικά σημεία του νομού, όπως στις όχθες του Έβρου: εκεί εμπνεύστηκε την κατασκευή ενός υφαντού έργου, από 250 Εβρίτισσες απογόνους προσφύγων, με κλωστές σε τρεις αποχρώσεις του κόκκινου, όπου καταγράφονται τα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους – το έργο σήμερα κοσμεί το γραφείο της ΠτΔ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κα Αγγέλα Γιαννακίδου, μπορεί να γεννήθηκε στην Χαλκιδική, όμως γι αυτήν η Θράκη είναι προορισμός καρδιάς. Ήρθε, εγκαταστάθηκε, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει, με το όνομά της να είναι πλέον συνώνυμο του θρακιώτικου πολιτισμού.