Μπροστά από το κάρο του Βασιλιά, την επονομαζόμενη «Καλανίτσα» υπάρχει ένας «Καθοδηγητής» με κοντάρι, που στο επάνω μέρος έχει το «Φουρκάλι», σταυρός από χόρτα της γης. Στην πλάτη της «καλανίτσας» όπου κάθεται ο Βασιλιάς, υπάρχει μεγάλος ξύλινος σταυρός, στον οποίο κρεμάνε οι νοικοκυρές τις προσφορές που κάνουν, πετσέτες και μαντίλια. Ο Βασιλιάς βγαίνει μαζί με την πομπή του για να επισκεφτεί το λαό να τον ακούσει, να διαπιστώσει αν περνάει καλά και να τους ευχηθεί, προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και καλή σοδειά.
Όλοι τον καλοδέχονται, τον καλωσορίζουν και τον κερνούν με τοπικά εδέσματα. Με τη σειρά του, ο Βασιλιάς δίνει τις κατάλληλες ευχές γυρνώντας όλο το χωριό, από άκρη σε άκρη και από σπίτι σε σπίτι με τη συνοδεία του κόσμου και της γκάιντας.
Η πομπή του Βασιλιά φτάνει στην πλατεία του χωριού το μεσημέρι και εκεί γίνεται η αναπαράσταση της καλλιέργειας της γης.
Οργώνει, σπέρνει και θερίζει. Κόβει την πίτα, τη μοιράζει στους ενδιαφερομένους και όποιος βρει το φλουρί αναδεικνύεται Βασιλιάς για την επόμενη χρονιά.
Ακολουθεί γλέντι που ξεκινά με το τραγούδι της ημέρας:
‘‘Δυο πιδιά στην Πόλη δούλιβαν’’
«…Δυο πιδιά στην Πόλη δούλευαν σε μια Κυρά η χήρα τούρκισσα και την ημέρα που έπεσε η Πόλη έλεγε κοροϊδευτικά στα πιδιά: να την παν στην εκκλησιά, στην τουρκιά, την Παναγιά. Τ’άλογα ήταν γληγουρνά, τα σπαθιά ήταν διμισκιά….».Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Εβρου Αλεξανδρούπολης.
Τύπος: Κινητή
Εποχή: Χειμώνας
Μήνας: Φεβρουάριος
Ημερομηνία: 4η Κυριακή, της Τυρινής, πριν την Καθαρά Δευτέρα
Τόπος: Πετρωτά
Φορέας: